« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
TUNEL SPREMAN

Prvi bi rudari na površinu bi trebali izaći u srijedu

Čileanske spasilačke službe ojačavale su tunel probijen dan ranije kojim bi se trebala spasiti 33 rudara zatočena u rudniku San Jose, više od 600 metara ispod zemlje

Tunel za rudare je spreman
Tunel za rudare je spreman (Youtube)
Više o

tunel

,

Čile

,

akcija spašavanja

,

rudari

Tunel dug 622 metra, probijen u subotu ujutro, u jako je dobrom stanju i bit će ga potrebno samo djelomično učvrstiti, ocijenila je tvrtka koja je probila tunel. U nedjelju su postavljene metalne cijevi kojima su dodatno ojačane stijenke prvih stotinjak metara tunela.

Čileanski ministar rudarstva Laurence Golborne rekao je da bi operacija izvlačenja rudara, jedna od najsloženijih u rudarskoj povijesti, trebala početi za nekoliko dana, a prvi bi rudari na površinu trebali izaći u srijedu, prenosi Reuters.

Tvrtka Geotec, koja je dostavila bušač T-130 i nadzirala bušenje tunela, priopćila je da je bušotina u dobrom stanju. "Kamerom se može vidjeti da je tunel u jako dobrom stanju, stijena je jako čvrsta", rekao je čelnik tvrtke Pedro Buttazzoni.

Kad tunel bude spreman, rudari će se početi izvlačiti pomoću metalne kapsule široke tek nešto više od pola metra, jedan po jedan, uz pomoć složenog sustava dizalica i kolotura. Rudari će biti zaštićeni kacigama i rukavicama, a na raspolaganju će im biti rezerve vode, hrane, kisika te sustav za stalnu komunikaciju sa spasiocima. Liječnici na tlu neprestano će, putem posebnih aparata, pratiti njihov srčani ritam i disanje.

Svako bi pojedinačno izvlačenje trebalo trajati više od sat vremena. Rudari se na dnu rudnika nalaze od 5. kolovoza. (hina/metro-portal)

10.10.2010. 09:10:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh