« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
DOMAĆA PAMET

Prva vožnja niskopodnog vlaka

Promotivna vožnja prototipa vlaka pobudila želju za putovanjem na posao vlakom

Novi elektromotorni vlak za prigradski prijevoz
Novi elektromotorni vlak za prigradski prijevoz (HRT)
Više o

Hrvatske željeznice

,

niskopodni vlak

,

elektromotorni vlak

,

prigradski prijevoz

Hrvatske željeznice i Končar elektroindustrija organizirale su promotivnu vožnju prototipa elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz na relaciji Zagreb Glavni kolodvor - Dugo Selo i natrag. Novim vlakom se provozala i premijerka Jadranka Kosor istaknuvši pritom da je Vlada unatoč krizi nastojala osloboditi što više sredstava za ulaganja u željeznicu, koja mora biti jedan od stupova gospodarstva.

Predsjednik Uprave HŽ holdinga Zlatko Rogožar ocijenio je da je današnje puštanje u komercijalnu upotrebu niskopodnog elektromotornog vlaka, HŽ-ov odgovor na krizu u obliku vrhunskog proizvoda. Kako je najavio, ubrzo slijedi potpisivanje ugovora za sedam elektromotornih vlakova, a do 2015. godine na domaćim prugama trebalo bi ih biti 41.

Niskopodni vlakPredsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago rekao je da je proizvodnja vlakova za HŽ izuzetno bitna za Končar i Gredelj, zbog stjecanja referenci za inozemno tržište. Istaknuo je visok udio domaćih komponenti u novom vlaku, između 65 i 75 posto, a u serijskoj proizvodnji taj bi udjel po njegovim riječima trebao biti veći od 75 posto.

Niskopodni elektromotorni vlak za regionalni promet proizveli su Končar i TŽV Gredelj u suradnji s brojnim domaćim dobavljačima. Dugačak je 75 metara, ima 212 sjedećih i 220 stajaćih mjesta, a može postići maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat. Ima osam vrata za brzu izmjenu putnika, a putnički je prostor potpuno klimatiziran i pokriven videonadzorom. Cijena vlaka malo je manja od pet milijuna eura.

03.07.2011. 19:45:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    josip.b.
    03.07.2011. 20:54
    dali niskopodni tramvaj ispunjava standarde iz konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh