« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
KARAKTER

Provjerite kakav ste zapravo tip vozača

Ispitivanje koje su proveli Goodyear i LSE otkriva da se na našim cestama dnevno susreće sedam različitih tipova osobnosti vozača

Kakav ste tip vozača?
Kakav ste tip vozača? (Ilustracija)
Više o

vozači

,

vožnja

,

način vožnje

,

tip vozača

Jeste li među onim vozačima koji na putu na posao trube jer na zelenom svjetlu automobil ispred njih nije krenuo dovoljno brzo? Otvorite li kada prozor i vozaču u susjednom autu objašnjavate da je pogrešno skrenuo i napravio prekršaj?

Ili možda prekršaje drugih uopće ne primjećujete? Sve ispade i ostale postupke koji se ponekad vašim suputnicima čine nerazumljivima sada možete opravdati znanstvenim objašnjenjem.

Zaključci socijalnih psihologa iz Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (LSE) naime pokazuju da vrijeme koje provedemo za volanom može biti vrlo stresno i puno frustracija na koje različito reagiramo.

Ispitivanje o socijalnoj psihologiji sigurnosti u cestovnom prometu koje su proveli LSE i jedan od vodećih proizvođača guma Goodyear otkrilo je da se vozači na cesti jako različito odazivaju na ponašanje drugih sudionika u prometu. Pritom je odlučujuće kako se pojedinac suočava sa svojim osjećajima i nesigurnošću. Na temelju toga istraživači su definirali sedam različitih tipova ličnosti1 koje se pojavljuju u situacijama s kojima se svaki dan susrećemo na cesti:

  1. Učitelj: Želi da drugi vozači budu svjesni gdje su pogriješili, stoga ih voli poučavati o pogreškama. Za svoj trud u educiranju očekuje priznanje.
    Vozač učitelj

  2. Sveznalica: Uvjeren je da ga okružuju sami nesposobnjakovići, a satisfakciju pokušava naći u ponižavajućem vikanju na druge vozače.
    Vozač sveznalica

  3. Natjecatelj: Uvijek mora biti ispred ostalih vozača i ljuti se kad mu netko stane na put. Ako ga netko želi preteći, odmah će ubrzati, a u koloni drži malu udaljenost do vozila ispred sebe tako da se nitko ne može ugurati ispred njega.
    Vozač natjecatelj

  4. Osvetnik: Druge vozače želi kazniti za svaki pogrešan potez koji primijeti. Pritom se može dogoditi da izađe iz vozila i neposredno pristupi drugom vozaču.
    Vozač osvetnik

  5. Filozof: Postupke drugih vozača, ma kakvi oni bili, prihvaća bez problema i pokušava ih racionalno objasniti. Za vrijeme vožnje uspješno kontrolira svoje osjećaje.
    Vozač filozof

  6. Neutralni promatrač: Neprimjereno ponašanje drugih sudionika u prometu shvaća neosobno i smatra ih opasnim vozačima.
    Vozač promatrač

  7. Bjegunac: Tijekom vožnje sluša glazbu ili razgovara telefonom te se tako izolira od vanjskih čimbenika. Bjegunci se radije posvećuju nečemu drugome da se ne trebaju baviti ostalim vozačima na cesti, a pritom je riječ o strategiji kojom se štite da ih drugi ne mogu uvrijediti.
    Vozač bjegunac

Većina spomenutih uzoraka ponašanja može izazvati opasne situacije u prometu i zato je upravo razumijevanje svoga ponašanja prvi korak do boljega ovladavanja ponašanja i posljedično sigurnije vožnje.

Istraživačkim projektom koji će ubuduće donijeti dodatne zanimljive i korisne proizvode LSE i Goodyear žele utvrditi kako vozači na cesti utječu jedan na drugoga.

1 Istraživači su odredili sedam tipova ličnosti pomoću fokusnih skupina i detaljnim intervjua s europskim vozačima.

Nekoliko odgovora ispitanika:

Osvetnik: "Sve vrijeme pažljivo promatram ljude."

Neutralni promatrač: "Nametljivi vozači su opasni i želim im se što prije maknuti s puta."

Filozof: "Većinom ne popuštam pod stresom. Ljudima se jednostavno samo žuri."

Bjegunac: "Volim biti u automobilu i posvetiti se svojim stvarima i radim ono što moram."

Ispunite test na sljedećem linku i saznajte koji ste tip vozača:

https://www.qzzr.com/quiz/ef0a7ee0-b75f-41ba-9f48 3ce1f0129000/fi9xdWl6emVzLzEwMjM2MQ 

08.01.2016. 18:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh