« Život
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
SMJERNICE

Koliko zapravo trebamo piti alkohola

Britanci trebaju manje piti jer alkohol povećava rizik od karcinoma i drugih bolesti, naveli su glavni medicinski savjetnici britanske vlade u novim smjernicama za konzumaciju alkohola

Koliko alkohola ne šteti zdravlju?
Koliko alkohola ne šteti zdravlju? (Shutterstock)
Više o

alkohol

,

konzumacija alkohola

,

smjernice

Piće prirodno prati hranu, pa ne čudi da su nakon smjernica za prehranu koje su prilično oštre, Britanci izdali i smjernice za konzumaciju alkohola koje teško da će nekome svidjeti (osim zakletim trezvenjacima i liječenim alkoholičarima).

U smjernicama se navodi da ne bi trebalo piti više od 14 jedinica alkohola tjedno, što iznosi šest pinti piva (jedna britanska pinta je 568 ml) ili sedam čaša vina, kako bi se smanjio rizik od obolijevanja u pokušaju da se smanji broj smrti prouzročenih alkoholom. Po prijašnjim smjernicama iz 1995. bila je preporučena 21 jedinica za muškarce i 14 za žene.

"Redovno ispijanje bilo koje količine alkohola nosi rizik, ali ako muškarci i žene ograniče konzumaciju na najviše 14 jedinica tjedno, rizik od bolesti poput karcinoma i bolesti jetre ostaje nizak", izjavila je Sally Davies, glavna medicinska savjetnica za Englesku.

Alkohol je jedan od najvećih britanskih zdravstvenih problema i odgovoran je za 1,2 milijuna hospitalizacija 2012. Povezan je s povećanim rizikom od oštećenja jetre, karcinoma, moždanog udara i bolesti srca. Nove vladine smjernice također preporučuju trudnicama da uopće ne piju alkohol, dok su u prijašnjim smjernicama bile dopuštene male količine.

Međutim, kritičari tvrde da je konzumacija alkohola u Britaniji u padu.

"Ljudi zaslužuju dobiti poštene i točne zdravstvene savjete od glavnog medicinskog savjetnika, a ne paniku", izjavio je Christopher Snowdon s Instituta za ekonomske poslove. Dodao je da se ignoriraju dokazi koji pokazuju da umjereno ispijanje alkohola smanjuje rizik od srčanih bolesti i sveukupan rizik od smrti.

08.01.2016. 15:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh