« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
OPREZNO NA NETU

Provjerite je li i vaše računalo zaraženo virusom

Više od 2 milijuna korisnika Googlea dobilo je lažnu poruku da im je računalo zaraženo virusom. Provjerite jeste li i vi jedan od njih

Fotografija vijesti
Više o

računalni virusi

,

hakeri

,

malware

Više od dva milijuna ljudi dobilo je od Googla poruku da je njihov PC zaražen računalnim virusom. Nakon što bi upisali adresu Google-ove početne stranice, korisnike bi dočekala velika žuta poruka na vrhu stranice o tome kako im je računalo zaraženo da te hitno moraju skinuti antivirusni program sa stranica jedne tvrtke.

Ukoliko ste i vi primili sličnu poruku, znajte da je ona lažna i nipošto nemojte kliknuti na navodni „spasonosni" link.

U Googleu su odmah reagirali i upozorili korisnike da ne nasjedaju na ove lažne poruke te da obavezno provjere svoje računalo od virusa i malwarea legitimnim softverom poznatih tvrtki.

Damian Menscher, stučnjak za sigurnost u Googlu, na službenom je blogu napisao kako je ovaj malware dospio na računala korisnika preko različitih lažnih programa koji tvrde da služe uklanjanju spama i virusa, a zapravo vam ili ukradu podatke ili traže od vas veliku količinu novaca kako bi ih mogli aktivirati.

Ovo je još samo jedan dokaz kako na Internetu nikad niste potpuno sigurni, a od napada različitih malicioznih programa ne mogu se zaštiti niti najmoćnije kompanije.

Čak je i Apple, koji se već godinama hvali time kako je softver njihovih računala puno otporniji na viruse od Windowsa, morao nedavno priznati da se povećava broj hakiranih Mac računala, zbog toga što se njima počeo koristiti sve veći broj ljudi, što ih automatski čini primamljivom metom za tvorce različitih virusa, crva i malwarea.

Ne zaboravite svoje računalo redovito skenirati, skidajte najnovije verzije antivirusnog softvera i nikako nemojte klikati na baš svaku stvar na Internetu koja vam kaže „klikni me".

21.07.2011. 20:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh