« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEODGOVORAN ČIN

Protiv spaljivanja Kurana istupili i čelnici bliskoistočnih zemalja

Izraelski premijer Netanyahu istupio je protiv najavljenog spaljivanja primjeraka Kurana, a protiv tog čina uz njega su istupili i čelnici Iraka, Egipta i Jordana

Kuran
Kuran (Shutterstock)
Više o

Izrael

,

rođeni 19. kolovoza

,

zubarska bušilica

Izraelski je premijer je pozvao da se "taj neodgovorni čini ne izvrši" jer istaknuo je, "podriva vjersku toleranciju i mir", kaže se u priopćenju Netanyahuova ureda, izvijestila je agencija AFP.

Jordanska je vlada u četvrtak planirano paljenje Kurana nazvala "sramotnim i neetičnim" korakom koji bi mogao izazvati uznemirenost u islamskom svijetu. "Poziv na spaljivanje primjeraka Kurana sramotan je i neetičan potez jer predstavlja povredu božanskih vjera kao i jasno utvrđenih humanitarnih i moralnih vrijednosti", rekao je ministar za medije Ali Ajed u izjavi.

"Mi odbacujemo taj ekstremistički potez koji će izazvati gnjev i osudu po cijelom svijetu", rekao je Ajed, prenosi agencija dpa. Ranije u četvrtak je Islamski akcijski front (IAF), glavna oporbena stranka u Jordanu uputila izjavu da je spaljivanje Kurana "objava rata" muslimanima.

Irački premijer Nuri al-Maliki zatražio je u četvrtak od Sjedinjenih Država da spriječi pastora opskurne američke crkve u namjeri da pali primjerke Kurana i upozorio da bi taj događaj mogao biti povod za nova ubijanja.

"Taj sablasni čini ne potpada pod slobodu izražavanja i mora se intervenirati kako bi ga se spriječilo", rekao je irački premijer za susreta s veleposlanikom SAD-a u Iraku Jamesom Jeffreyem i Lloydom Austinom, zapovjednikom američkih postrojbi u Iraku, po priopćenju Malikijevog ureda.

"To će nanijeti štetu odnosima između vjera, ljudskoj i kulturnoj komunikaciji između nacija, ako se dogodi mogli bi ga fundamentalisti uzeti kao izliku za još ubijanja", rekao je Maliki, prenijela je agencija Reuters. Šijitska milicija Kata'ib Hizbalah u svojoj je izjavi najavila da će zbog spaljivanja Kurana kazniti SAD u Iraku.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u razgovoru za agenciju Mena ocijenio je da je je spaljivanje Kurana "gnjusan rasistički čin protiv islama i muslimana" te izrazio zabrinutost da bi mogao izazvati "nasilne reakcije u arapskom i muslimanskom svijetu". Mubarak je upozorio i na opasnost eskalacije "terorizma, fanatizma i nasilja" u cijelom svijetu, navodi talijanska agencija ANSA.

"Ako će na Floridi spaliti Kuran mi ćemo napasti sve kršćane, pa i ako su nevini, jer Kuran naša sveta knjiga i ne želimo da ga bilo tko pali", rekao je glasnogovornik afganistanskih talibana, izvijestio je CNN na svojim internet stranicama, navodi ANSA.

Terry Jones, vođa jedne protestantske crkve od oko 30 pripadnika u Gainesvilleu na Floridi, planira spaliti primjerke svete knjige muslimana u subotu na devetu obljetnicu napada 11. rujna koja se ove godine poklapa s muslimanskom svetkovinom Ramazanskim bajramom. (hina/metro-portal)

09.09.2010. 23:52:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh