« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SARAJEVO

Prosvjednici spriječili usvajanje zakona o smanjenju proračunskih troškova

Savez samostalnih sindikata BiH žestoko se protivi načinu na koji su, po nacrtu MMF-a, pripremljene uštede u javnoj potrošnji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

sindikati

,

prosvjed

,

MMF

,

Sarajevo

,

BiH

Više od dvije tisuće prosvjednika natjeralo je u utorak zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da s dnevnog reda redovite sjednice skinu vladin prijedlog zakona kojim bi se uvela ograničenja na proračunska izdvajanja za plaće ali i socijalne potrebe.

Na poziv nekoliko sindikalnih udruga prosvjednici su se okupili pred sjedištem federalnog parlamenta u središtu Sarajeva zapriječivši promet prema obližnjim ulicama.

Ultimativno su tražili da Zastupnički dom odbije raspravu o vladinim prijedlozima koji su trebali osigurati provedbu dijela sporazuma o stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Stand-by aranžman izrijekom traži od vlasti u BiH značajno smanjenje javne potrošnje, uključujući tu i, primjerice, izdvajanja za razvojačene branitelje.

"Sindikat nije protiv ušteda no jest protiv načina na koji su one pripremljene", izjavio je novinarima Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ocijenio je kako je federalna vlada, pravdajući to zahtjevima MMF-a, drastično prekršila odredbe Zakona o radu i kolektivnih ugovora.

Izmjene postojećeg zakon o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji BiH, kako ih je predložila vlada, podrazumijevale su i uvođenje općeg imovnog cenzusa za sve kategorije koje primaju plaće ili naknade iz federalnog proračuna te usklađivanje tih primanja sa stopom inflacije.

U slučaju zaposlenika koji primaju plaće iz proračuna, to bi moglo značiti smanjenje njihovih primanja za deset posto.

Prema procjenama sindikata, takve odredbe dovele bi do još većeg osiromašenja najugroženijih.

Predstavnici vlade, parlamenta i sindikata najavili su nastavak pregovora o prijepornom zakonu. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 13:53:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh