« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UPORNA TAJNICA

Clinton opet poziva Rusiju na jačanje suradnje s NATO-om

Pobit ćemo tvrdnju nove ruske vojne doktrine koja smatra da je širenje NATO-a opasno za Rusiju, izjavila je Hillary Clinton

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

NATO

,

OESS

,

Rusija

,

Vijeće NATO-Rusija

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Rusiju na tješnju suradnju s NATO-om, istaknuvši da Sjevernoatlantski savez nije prijetnja Moskvi, već da s njom dijeli više zajedničkih obrambenih ciljeva.

"NATO ne sudjeluje u izazovima pred kojima se našla Rusija", istaknula je američka državna tajnica u govoru o promjenama NATO-a u 21. stoljeću.

"Želimo vezu NATO-a i Rusije koja će biti kooperativna, koja će donositi konkretne rezultate i još ih više zbližiti", rekla je, pošto je Kremlj početkom veljače objavio novu vojnu doktrinu po kojoj je NATO među većim prijetnjama ruskoj sigurnosti.

Clinton je ruske prijedloge o pripremi novog Europskog ugovora o sigurnosti i novog ugovora NATO-a i Rusije nazvala "konstruktivnim", ponovivši da se Washington protivi novim ugovorima.

Postojeće strukture poput OESS-a i Vijeća NATO-Rusija (NRC) potpuno zadovoljavaju, rekla je američka državna tajnica. "Želimo iskoristiti NRC za iskreni razgovor o pitanjima u kojima se ne slažemo", kazala je novinarima.

"U okviru NRC-a ćemo pobiti tvrdnju nove ruske vojne doktrine po kojoj su proširenje NATO-a i njegovo međunarodno djelovanje vojno opasni za Rusiju", dodala je.

Ta doktrina zapravo ne odobrava približavanje ruskim granicama "vojne infrastrukture zemalja članica NATO-a putem širenja bloka".

Govoreći o širenju Sjevernoatlantskog saveza Clinton je naglasila: "Zadovoljni smo zbog ulaska Albanije i Hrvatske u savez prošle godine. Nema sumnje da će NATO i dalje širom otvoriti vrata novim članicama".

Na pitanje misli li da bi Rusija jednom mogla ući u blok, Clinton je odgovorila da joj to "nije teško zamisliti".

"No mislim da Rusi to teško mogu zamisliti", kazala je. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 12:55:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh