« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SLOMLJENA KRILA

Štrajkovi i najave novih potresaju europski zračni promet

Nakon njemačkih pilota u štrajku su francuski kontrolori leta, a sprema se i nacionalni štrajk u Grčkoj koji će blokirati sav promet u toj zemlji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

štrajk

,

Francuska

,

Grčka

,

avioprijevoznici

Europski zračni prijevoz pogođen je u utorak štrajkom francuskih kontrolora leta koji su izazvali kaos i poremećaje dan poslije štrajka pilota njemačke aviokompanije Lufthanse i uoči nacionalnog štrajka u Grčkoj koji će obustaviti cjelokupan promet.

Francuski sindikati pozvali su u utorak na petodnevni štrajk kontrolora leta jer su nezadovoljni sporazumom o modernizaciji te djelatnosti što su ga potpisale Njemačka, Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Švicarska.

Sindikati strahuju da će zbog reformi u kontroli leta biti otpuštanja.

U utorak je zbog štrajka otkazana polovica letova na kratkim i srednjim relacijama, a očekuje se da će poremećaji trajati do subote ujutro, javlja Reuters iz Pariza.

Britanska agencija izvještava o golemom nezadovoljstvu putnika blokiranih u pariškim zračnim lukama.

Štrajk je izazvao poremećaje u zračnom prometu Belgije, naročito na letovima za jugoistok, Afriku, Sjevernu Afriku te Bliski istok, prenosi agencija AFP iz Bruxellesa.

Paraliza francuskog zračnog prometa nastupila je dan poslije štrajka pilota njemačke Lufthanse koji je trebao potrajati četiri dana, ali je u ponedjeljak ipak prekinut i neće biti nastavljen do 8. ožujka dok traju razgovori o plaćama i sigurnosti radnih mjesta.

Grčka, članica Europske unije najteže pogođena krizom s dugom od 300 milijardi eura, suočena je s 24-satnim nacionalnim štrajkom u kojem će u srijedu 3 milijuna radnika iz javnog i privatnog sektora izraziti nezadovoljstvo najavljenim strogim mjerama vlade.

Zbog općeg štrajka u srijedu će u Grčkoj stati cjelokupan promet: cestovni, zračni, željeznički i pomorski, piše agencija dpa.

Najavljeni štrajk drugi je veliki prosvjed grčkih radnika otkako je Atena objavila da će smanjiti svoj deficit iz 2009., od 12,7 posto BDP-a na 3 posto, koliko je dopušteno u Europskoj uniji.

Analitičari upozoravaju da će socijalni nemiri teško umiriti strane ulagače i Europsku uniju koja jako zamjera Ateni što je Bruxellesu tajila prave razmjere deficita.

Prema anketi 75,8 posto Grka drži da ne bi trebalo štrajkati dok ne prođe kriza. Europska unija obećala je političku potporu Grčkoj ali uz strogo poštivanje propisanih rokova i uz strog nadzor. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 15:21:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh