« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
HRVATSKA SE DIŽE NA NOGE

Prosvjednici izražavali nezadovoljstvo vladom i izvan Zagreba

U antivladine prosvjede uključili se Split, Đakovo i Rijeka

Prosvjenici ispred sjedišta HDZ-a
Prosvjenici ispred sjedišta HDZ-a (YouTube)

Oko petstotinjak prosvjednika okupljenih preko društvene mreže Facebook okupilo se večeras na Cvjetnom trgu tražeći smjenu Vlade i raspisivanje novih izbora, no ta se brojka ubrzo popela na nekoliko tisuća. Međutim nije se prosvjedovalo samo u Zagrebu.

Splitom se orilo: „Dolje Vlada!", „Pada Vlada!", „Hoćemo izbore!"

Skupina (oko 300) Splićana okupilo se večeras posredstvom društvene mreže Facebook na Rivi na prosvjednom skupu kojeg su nazvali „Split protiv Vlade" te su mirnom šetnjom duž Marmontove ulice došli u Sinjsku ulicu ispred sjedišta županijskoga splitsko-dalmatinskog HDZ-a, gdje su bili raspoređeni pripadnici interventne policijske postrojbe s nekoliko vozila.

„Mi nismo ni lijevi ni desni, mi nismo ni vjernici ni nevjernici, nego smo pokradeni građani naše Hrvatske", rekao je tajnik splitske udruge DADANTI Bruno Pavletić.

Prosvjednici su se, bez izgreda, zadržali desetak minuta ispred sjedišta županijskog HDZ uzvikujući „HDZ mafija", „HDZ lopovi", Hrvatska policija mito i korupcija" ali su i zborno pjevali policiji „Mi vas volimo" te se potom vratili na Rivu i mirno razišli.

Prije mirnoga odlaska pred sjednište županijskog HDZ-a prosvjednici su na Rivi zapalili više svijeća i pored njih stavili smrtovnicu na kojoj je pisalo „Kradeze vlada". Prosvjednici su zborno uzvikivali „Dolje Vlada!", „Pada Vlada!", „Hoćemo izbore!", „Jaco odlazi!", „Dolje lopovi!", „HDZ lopovi, SDP lopovi državu ste...!", „Volimo Hrvatsku". „Mi nismo ni lijevi ni desni, mi nismo ni vjernici ni nevjernici, nego smo pokradeni građani naše Hrvatske", rekao je tajnik splitske udruge DADANTI Bruno Pavletić istaknuvši kako je to udruga za pomaganje eksperimentalne udruge koja podupire prosvjednike.

Saša Ćupurdija iz Facebook grupe „Split protiv Vlade" koja je organizirala večerašnji prosvjed, rekao je kako se prosvjednici protive svakom obliku nasilja i nereda. „Želimo rušiti Vladu ali na miran i demokratski način", rekao je on. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima: „Padaj Vlado i nepravdo!", „Izbori", „Generalni štrajk", „Gladan posla i perspektive, sit obećanja i ....". Za vrijeme šetnje Marmontovom ulicom prosvjednici su uzvikivali: „Kerume lopove!", „HDZ lopovi", „SDP lopovi!, „HNS lopovi!", „HSS lopovi!", „IDS lopovi!", „DC lopovi!", što je izazivalo smijeh promatrača i okupljenih.

Riječani tražili ostavku Vlade

Tristotinjak prosvjednika okupilo se večeras u središtu Rijeke tražeći odlazak Vlade, a prosvjed je prošao u miru te uz slabo uočljiv policijski nadzor.

Prosvjednici, koje su okupile udruga "Vox" iz Rijeke i neformalna skupina građana pod nazivom Slobodarski blok, prošli su Korzom od Jadranskog trga do Mosta hrvatskih branitelja. Ispred sjedišta riječkoga HDZ-a upalili su svijeće, kao i ispred Erste banke, u znak sjećanja na nekadašnju Riječku banku i propast riječkoga gospodarstva te ispred zgrade poglavarstva Grada Rijeke.

Nosili su transparente "Odlazi HDZ bagra, uništila si nam sadašnjost, Budućenost ne damo!", "Sloboda narodu - obrana socijalnih prava" te uzvikivali "HDZ lopovi!" i "Jaco odlazi!".

Predstavnici slobodarskoga bloka su pročitali svoj proglas u kojem ističu da im je cilj obrana socijalnih prava koje su izborile generacije prije, ograđujući se o svih političkih stranaka te ističući da se samo kolektivnom akcijom odozdo mogu mijenjati stvari. Jedan od predstavnika Slobodarskog bloka istaknuo je da ne treba izvikivati parole samo protiv HDZ-a jer su, kako je rekao, sve političke stranke i svi političari jednako odgovorni za sadašnje stanje. Najavljeno je održavanje slijedećega prosvjednog skupa u subotu u 19 sati ispred riječkoga hotela Kontinental.

Prosvjedovali i u Đakovu

Prosvjed usmjeren protiv Vlade, a organiziran preko društvene mreže Facebook, održan je večeras i u Đakovu. Prema procjeni policije na prosvjednom skupu se okupilo stotinjak prosvjednika, koji su ispred Gradske vijećnice uzvikivali "Dolje Vlada!" i "Raspišite izbore!".

"Nezadovoljstvo naroda aktualnom vlašću i sve većim siromaštvom došlo je do točke ključanja i jedino rješenje je odlazak ove Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora", izjavio je inicijator prosvjeda Denis Sučić, nezaposleni građevinski radnik iz Tomašanaca pokraj Đakova. Prosvjedu, koji je trajao oko sat vremena i prošao je bez izgreda, kratko je nazočio i gradonačelnik te saborski zastupnik Zoran Vinković. Među okupljenim prosvjednicama bilo je i onih "prerušenih u ovcu" čime su aludirali na nedavnu premijerkinu izjavu o pastirima.

02.03.2011. 22:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh