« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
UKRALA SI STAN, TJERAJTE JE VAN

Prosvjed završio uz pozdrave premijerki Vidimo se u petak

Prosvjednici su se popeli na prugu kod Borongajske i uspjeli zaobići policijski kordon

Kordon policije pred zgradom Jadranke Kosor
Kordon policije pred zgradom Jadranke Kosor (Hindoo via Twitter)
Više o

HDZ

,

Jadranka Kosor

,

Markov trg

,

Dragutin Lesar

,

prosvjedi

,

Damir Kajin

,

Ivan Pernar

Oko petstotinjak prosvjednika okupljenih preko društvene mreže Facebook okupilo se večeras na Cvjetnom trgu tražeći smjenu Vlade i raspisivanje novih izbora, a organizator prosvjeda Ivan Pernar na početku je izjavio kako je danas počela revolucija te istaknuo da je u Hrvatskoj izdano 2 milijuna naloga za ovrhom, čime vlast građanima želi oduzeti pravo na egzistenciju, prenosi Hina.

"Opljačkali su nas, a sav kapital završio je u rukama stranaca i političke elite", rekao je Pernar i dodao da restriktivna monetarna politika vodi tome da osim banaka nitko nema novaca. Po Pernarovim riječima umjesto da naprave promjene u zadnjih 20 godina HDZ i SDP prevaljuju krivnju jedni na druge, a ocijenio je kako time žele da jedni u drugima vidimo neprijatelje i da se posvađamo. "Moramo Vladi pokazati da nismo kukavice i da ne šutimo" kazao je Pernar.

Prosvjedima su uz studente i građane, uz ostalo nazočni i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin i predsjednik Hrvatski laburista Dragutin Lesar.

Kajin je novinarima izjavio da prosvjednike nema nitko pravo nazivati razbojnicima i banditima. Kada na trgovima vide 15 tisuća ljudi kao u Zagrebu ili oko 2 tisuće kao u Splitu nisu zabrinuti, ali kad nas bude više, kada nas budu vidjeli tisuće i tisuće Vlada će morati odstupiti, rekao je Kajin te poručio vladajućima da mlada generacija ne smije biti izgubljena. A ako Kosor to ne shvaća, morat će odstupiti, rekao je.

Lesar je rekao da vlada želi odgoditi izbore do veljače slijedeće godine pa je zato pozvao sve koji ne mogu doći na prosvjede da zapale svijeću na prozorima za odlazak vlade, nakon čega je i sam zapalio svijeću.

"Moramo Vladi pokazati da nismo kukavice i da ne šutimo" kazao je Ivan Pernar.

Prosvjednici su uz glasno zviždanje na spominjanje Jadranke Kosor uzvikivali "Jadranka odlazi", "Nove izbore", "Šukeru kobasice", a nosili su parole "HDZ sapunica - tisuću i jedna afera", "Popis zločinačkih organizacija: Cosa nostra, Al-Kaida, HDZ" te zastavu "Volim Hrvatsku, Ne u Europsku uniju".

Prosvjed je završio na Cvjetnom trgu, a okupljeni prosvjednici su krenuli prema Markovu trgu. Pernar je pozvao na mirne i dostojanstvene prosvjede, a prosvjednike da ne napadaju policiju. Policija je zaustavila prosvjednike iza kamenitih vrata. Na putu do Markova trga okupilo se oko 1500 prosvjednika, koji su nakon izvikivanja parola "Jadranka odlazi!" i "Svi na izbore!" krenuli prema središnici HDZ-a.

Do tog cilja ih je došlo već gotovo 5 tisuća, uz standardno skandiranje Jaca Amsterdam i Bando odlazi, prosvjednici su krenuli prema Glavnom kolodvoru nakon desetak minuta. No, kad se pročulo da idu prema zgradi HRT-a, prosvjednici su zaključili da ih policajci u civilu žele odvući od centra i Vukovarskom su produžili do Savske.

Putem su zastali kraj Gradskog poglavarstva i isporučili "tople" pozdrave Bandiću, pred policijom Karamarku, a u Savskoj se zviždalo i Hrvatskom Telekomu. Čak je poletjela i jedna flaša koja je razbila staklo, no prosvjednici su sami protjerali maskirane likove koji su pokušavali izazvati probleme.

Kratka stanka kod HNK poslužila je za odmor i prebrojavanje, a zatim su Masarykovom stigli do Gundulićeve i nakratko svratili do Gradskog odbora HDZ-a. Tamo je skinuta, rastrgana i zapaljena zastava HDZ-a, uz poklike HDZ lopovi!

No, da ne bi SDP pomislio da su nešto posebno dobri i u pravu, prosvjednici su stigli i na Iblerov trg i skinuli zastavu SDP-a sa zgrade, kao i zastavu EU, ostavljajući samo hrvatsku zastavu. Skandira se SDP lopovi!!

Prosvjednici su stigli i pred sjedište HSS-a, ali kako nije bilo zastave (možda prate #prosvjed na Twitteru :), nezadovoljno su krenuli prema Šeferovoj, tj. stanu Jadranke Kosor. Putem kroz Zvonimirovu pridružuje im se još ljudi, a oni koji su u kućama otvaraju prozore i daju podršku.

Uz poklike Tulum je kod Jace kolona je stigla do Kennedyjevog trga, prolazi ulicama s južne strane Maksimirskog stadiona gdje ih opet pozdravljaju stanari gotovo svih kuća.

Na Borongaju ih je dočekao kordon policije, koju su uspjeli zaobići preko pruge, i uspjeli su stići do kordona u Šeferovoj. Oko tisuću prosvjednika pred zgradom viče Ukrala si stan, tjerajte je van i Nema spavanja.

No, ubrzo su umorni prosvjednici ipak otišli kućama, uz jasnu poruku premijerki: Vidimo se u petak!

02.03.2011. 19:13:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tipster
    02.03.2011. 23:09
    najjače su bile kara.marko jadranku i 'Stjerajte je van - ukrala je stan!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh