« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PROSVJEDNIKA SVE VIŠE

Prosvjedi u Koprivnici i Splitu, u Osijeku napadnut Pernar

Ispred zgrade županijskog HDZ-a u Splitu nekoliko je prosvjednika najprije pokušalo zapaliti Sanaderov portret a zatim su ga poderali, bacili na zemlju i gazili

Prosvjed u Osijeku
Prosvjed u Osijeku (YouTube)
Više o

prosvjed Split

,

prosvjed Koprivnica

,

protuvladin skup

Na protuvladinom prosvjedu održanom na središnjem koprivničkom trgu u 17 sati okupilo se, prema procjeni organizatora, 400-ak prosvjednika koji su tražili ostavku Vlade, a čuli su se i povici kojima se tražilo da "s vlasti siđe i Josip Friščić", javlja Hina.

Zahtijevali su i "pravo na rad i primjerene mirovine" te besplatno školovanje.

"Ovo je tek prvi u nizu prosvjeda koje organiziramo, a sastajat ćemo se na istome mjestu svake subote, sve dok Vlada Jadranke Kosor ne odstupi s položaja ili ne odredi točan datum parlamentarnih izbora", izjavio je Tomislav Baratković, jedan od organizatora prosvjeda. Dodao je da će prema budućoj Vladi biti još kritičniji.

Na prosvjednom skupu nisu zabilježeni incidenti, a završio je oko 18,15 sati, kada su na središnjem koprivničkom trgu zapaljene svijeće i lampaši za, kako su naveli organizatori, Hrvatsku i sve obespravljene.

Prosvjed je organizirala Nezavisna i nestranačka građanska inicijativa.

U Splitu poderali portret Sanadera

Više stotina prosvjednika okupljenih oko Facebookove grupe „Split protiv Vlade", skupilo se večeras na Rivi, a zatim su mirnom šetnjom otišli najprije do Peristila i Pjace, a zatim ispred sjedišta županijskog splitsko-dalmatinskog HDZ-a u Sinjskoj ulici, gdje su poderali jednometarski portret bivšega premijera Ive Sanadera.

Nosili su državnu zastavu Republike Hrvatske i dalmatinsku zastavu te transparente s natpisima: „Ne rušimo državu, nego Vladu", „Tek smo počeli", „Kontejner nije moja budućnost", te su izvikivali "svi na ulice".

Ispred zgrade županijskog HDZ-a nekoliko je prosvjednika najprije pokušalo zapaliti Sanaderov portret a zatim su ga poderali, bacili na zemlju i gazili, uzvikujući pri tomu psovke i pogrdne riječi.

Sjedište županijskog HDZ-a osiguravali su pripadnici interventne policije, kojim su prosvjednici uzvikivali „Mi vas plaćamo!", „Uhvatite lopove koji su nas pokrali!".

Za polusatnog boravka ispred zgrade splitsko-dalmatinskog HDZ-a prosvjednici su uzvikivali „HDZ lopovi, SDP lopovi", „Dolje Vlada", „Jaco odlazi", „Hoćemo plaću!".

Tom prilikom su prosvjednici pročitali i zahtjeve u kojim traže raspisivanje prijevremenih izbora, transparentan popis pučanstva da bi se izbjeglo, kako je rečeno, glasovanje „mrtvih" te ukidanje prava glasovanja za dijasporu. Također su tražili proglašenje gospodarskog pojasa (ZERP), zaustavljanje prodaje domaćih prirodnih resursa, oduzimanje nezakonito stečene imovine te manji utjecaj Crkve na politički život.

Po dolasku na Peristil i Pjacu prosvjednici su se zaustavljali, te su se s razglasom u rukama izmjenjivali govornici koji su tražili "odlazak Vlade". Čuli su se i pozivi da se na referendumu glasuje protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i kritike ulaska Hrvatske u NATO savez.

Prosvjednici su se potom vratili na Rivu, gdje su se razišli, najavivši novi prosvjed za idući petak.

Večerašnjem protuvladinom prosvjedu u Splitu pridružila se i skupina radnica splitske tvrtke „Uzor", čiji je većinski vlasnik Bruno Orešar. Predstavnica sindikata u toj tvrtki Ljlijana Šućur je pozvala Državno odvjetništvo i policiju da provjere događanja u „Uzoru". „Sedam mjeseci nismo dobili plaću, ali smo dobili stečajnu upraviteljicu koja nam daje otkaze", rekla je Šućur.

U Osijeku manji incident

Na antivladinom prosvjedu u organizaciji facebookovaca na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića okupilo se večeras 600-tinjak uglavnom mlađih osoba, koji su tražili prijevremene izbore, odlazak Vlade premijerke Jadranke Kosor, a tijekom prosvjeda bilo je i manjih incidenata kada su prosvjednici bacali grude na policiju, te je razbijen jedan prozor na zgradi HDZ-a.

Prosvjednici su se okupili kod spomenika dr. Anti Starčeviću u 18 sati, a i ovaj put prvi im se obratio Ivan Lončar, osječki student, koji je pozvao sudionike na miran i dostojanstven skup, rekavši da će "ubrzo morati otići oni koji su Hrvatsku i njezine građane doveli na rub propasti".

Česti su povici bili "HDZ-e lopovi, lopovi, otjerajmo lopove", te "Jaco odlazi".

Prosvjedu se priključio i Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je rekao kako na ulice trebaju izači "seljaci, radnici, poniženi, ugnjeteni, mladi bez posla i budućnosti i pokazati da je došlo vrijeme da se raspišu izbori i da narod odluči kome će dati svoje povjerenje".

Nekoliko je govornika reklo kako "Glavaš čami u zatvoru, a zna se što je dao za slobodu Osijeka i Hrvatske".

Na skupu se pojavio i Ivan Pernar, "začetnik facebook prosvjeda", no okupljeni prosvjednici ga nisu baš dobro primili, odnosno kada je Pernar govorio velik dio mladih je tražio da nastavi govoriti Ivan Lončar. Pernar je zajedno s nekolicinom mladića s kojima je došao, pozvao na paljenje zastave, a Lončar je kazao: "Nećemo paliti zastave, već rušiti Vladu".

Ispred spomenika dr. Anti Starčeviću prosvjednici su zapalili četiri svijeće "u znak naše želje da svijetlo zavlada ovim prostorima jer Slavonija i Baranja imaju na to pravo" rekao je Lončar.

Okupljenima kojima se u međuvremenu prodružilo još nekoliko stotina prosvjednika, uputili su se potom prema obližnjoj zgradi HDZ-a, gdje policija nije dopustila pristup zgradi.

Skup je osiguravalo oko 40 policajaca, a dio prosvjednika je na policajce bacao grude snijega, a bačena je i jedna flaša.

Osječki prosvjednici nisu pristali na Pernarov poziv da probiju kordon policije, a na Pernara se jedan prosvjednik i grubo obrušio.

Uz pjevanje pjesama "Zovi, samo zovi" i "Inati se Slavonijo" prosvjednici su se tu zadržali 40-tak minuta, a onda su se u manjim grupama razišli po raznim dijelovima grada. Lončar je naglasio da je "prosvjed u njihovoj organizaciji završen", dodavši da će se prosvjedi i dalje održavati.

Od osječke policije se večeras doznaje kako je tijekom prosvjeda, koji je trajao od 18 do 19,30 sati, uhićena jedna maloljetna osoba koja je bacala pirotehnička sredstva, te da je razbijen jedan prozor na zgradi HDZ-a.

05.03.2011. 22:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh