« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
JOŠ JEDNA "PRIVATIZACIJA"

Prosvjed u splitskoj Željezari

Gdje je novac i zašto 480 radnika Željezare nije primilo plaće za veljaču?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Split

,

Vlada

,

Ivo Sanader

,

prosvjed

,

Damir Polančec

,

HFP

,

privatizacija

,

Željezara

,

kašnjenje plaća

,

Zlomrex

,

Vedran Dragičevć

Nekoliko stotina radnika splitske Željezare danas se okupilo na prosvjednome skupu u tvorničkome krugu tražeći da im se isplate plaće za veljaču ove godine te uplati mirovinsko i zdravstveno osiguranje koje se, kako su rekli, ne uplaćuje nekoliko mjeseci.

Zatražili su i od Vlade i Fonda za privatizaciju da se preispita privatizacijski ugovor s poljskom tvrtkom "Zlomrex", koja je od 2007. godine većinski vlasnik splitske Željezare.

Prosvjednici su zaprijetili da će, ako im se u idućih pet dana ne isplate plaće za veljaču ove godine, organizirati prosvjede na splitskim ulicama.

Prosvjednici su nosili natpise na kojima je stajalo: "Platite nam plaću i doprinose", "Polančecu, je li ovo primjer privatizacije" i "Bajiću, ne spavaj, ovdje ima posla".

Potpredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičevć rekao je na prosvjednome skupu da je 2008. godine splitska Željezara imala gubitak od 100 milijuna kuna, a 2007. godine gubitak je bio 170 milijuna kuna.

Po njegovim riječima, logično je postaviti pitanje gdje je novac i zašto 480 radnika Željezare nije primilo plaće za veljaču ove godine, a mjesecima im se ne uplaćuje ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje.

"Nužno je da Fond za privatizaciju preispita privatizacijski ugovor s poljskom tvrtkom 'Zlomrex' te s njom, ako se utvrdi da ne ispunjava ugovorne obveze, raskine ugovor i potraži novog kupca splitske Željezare", rekao je Dragičević.

Krajem veljače ove godine splitska Željezara zaustavila je proizvodnju zato što je "Proplin" prekinuo isporuku plina, a zbog duga blokirao i račun Željezare.

Na današnjemu prosvjednom skupu čuli su se i pozivi premijeru Ivi Sanaderu i potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu da se angažiraju na rješavanju teškoća u splitskoj Željezari kako bi se ponovno pokrenula proizvodnja. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 15:29:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh