« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ZVIŽDAČ:

Nakon ukazivanja na korupciju u HAC-u uslijedio mobbing

Zaposlenica koja je upozorila na 'trgovinu radnim mjestima' dobila premještaj.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

USKOK

,

korupcija

,

Hrvatske autoceste

,

mito

,

HAC

,

Vesna Balenović

,

Zviždač

,

Majda Rumora

,

Željko Krapljan

,

zapošljavanje HAC

Iz udruge "Zviždač" danas su upozorili da je zaposlenica Hrvatskih autocesta (HAC) Majda Rumora, koja je nedavno upozorila na korupciju kod zapošljavanja novih djelatnika u toj tvrtki, dobila premještaj s naplatnih kućica iz Novske u Kutinu, 27 kilometara od kuće, što smatraju neprihvatljivim i ocjenjuju da se takav mobbing mora zaustaviti.

"Smatramo da preseljenje Majde Rumore, inače samohrane majke dvoje malodobne djece, nije motivirano poslovnim razlozima jer je obavijest o preseljenju uslijedila neposredno nakon što je ukazala na korupciju na račun pomoćnika direktora Željka Krapljana", kazala je predsjednica udruge "Zviždač" Vesna Balenović na konferenciji za novinare u Centru za ljudska prava u Zagrebu.

Iz "Zviždača", čiji je član danas postala i Majda Rumora, ocjenjuju da joj je tim preseljenjem netko iz vodstva HAC-a poslao jasnu poruku da o korupciji u toj tvrtki zašuti.

Balenović napominje da je lani u HAC-u zaposleno oko 300 ljudi i da su doznali kako se radno mjesto plaća između tisuću i 10.000 eura, što bi, kaže, moglo značiti da su ilegalni "kadrovici" inkasirali između 300.000 i tri milijuna eura.

"Svi znaju za Krapljana, da je tražio mito, a ohrabrila sam se da o tome progovorim jer svi za to znaju, pa i ja znam za ljude koji su dali novac", kazala je Majda Rumora. Dodala je kako su je neki najprije podržavali da o tome progovori, a sada se boje i ne žele se uplitati.

Napominjući da joj je taj scenarij dobro poznat iz osobnog iskustva, Vesna Balenović je rekla da će Rumora dobiti svu potrebnu podršku u udruzi "Zviždač", a ako će trebati ići će, kaže, i do ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.

Balenović je pozvala sve građane i djelatnike HAC-a koji su svjedočili traženju mita u zamjenu za zaposlenje u HAC-u da se jave udruzi "Zviždač".

Podsjetila je da se najveća buka oko zapošljavanja u HAC-u lani digla u Imotskom, kad su imotski branitelji prosvjedovali protiv nezakonitog zapošljavanja i najavili podnošenje kaznenih prijava USKOK-u, Državnom odvjetništvu i inspekciji rada.

Na upit novinara je li korupciju u HAC-u prijavila USKOK-u, Rumora je odgovorila da to nije službeno prijavila i da je u USKOK-u kontaktirala jedino s njihovim glasnogovornikom.

"Javit ćemo se, ali kako ćete nas zaštititi?", upitala je na kraju Balenović, osvrćući se na pozive iz reklame Ministarstva pravosuđa da se prekine lanac korupcije.

Nakon javnog istupa u kojem je Majda Rumora upozorila na korupciju pri zapošljavanju, iz HAC-a su priopćili da su od Državnog odvjetništva zatražili istragu povodom tih optužbi. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 14:57:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh