« Hrvatska
objavljeno prije 8 mjeseci i 11 dana
BRAVO

Prosvjed "Stop femicidu" u Zadru

Dok će se glumci danas pridružiti prosvjedu „Sigurnost žena je odgovornost države“ u Zadru, redateljica filma Vanja Juranić sudjelovat će na zagrebačkom prosvjedu

Tihana Lazović & Slavko Sobin
Tihana Lazović & Slavko Sobin (Arhiva)
Više o

Zadar

,

prosvjed

,

Slavko Sobin

,

Tihana Lazović

,

Stop femicidu

Glumci Tihana Lazović i Slavko Sobin iskazat će svoju podršku akciji „Stop femicidu" sudjelovanjem na zadarskom prosvjedu „Sigurnost žena je odgovornost države". Prosvjedi će biti održani danas, u ponedjeljak 21. kolovoza, diljem Hrvatske, a glavni glumci filma „Samo kad se smijem" pridružit će se prosvjedu koji je u 16 sati zakazan na Narodnom trgu u Zadru. Redateljica filma Vanja Juranić sudjelovat će na zagrebačkom prosvjedu, koji će se održati u 11 sati ispred Ministarstva pravosuđa i uprave (Ulica grada Vukovara 49).

Ekipa filma „Samo kad se smijem", emotivne drame o obiteljskom nasilju, time želi izraziti solidarnost sa svim ženama koje su bile žrtve nasilja, ali i upozoriti da je krajnje vrijeme da država preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

Konkretan povod prosvjedu, koji zajednički organiziraju brojne ženske organizacije i inicijative, brutalno je ubojstvo Nizame Hećimović iz Gradačca u Bosni i Hercegovini. Slučaj je to koji je potresao cijelu regiju, ali i ponovno ukazao na nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja.

„Gdje god bila, što god radila, u ponedjeljak, 21. kolovoza u 16 sati na 15 minuta STANI! Izađi na ulicu, vikni, buči, trubi i pokaži da više nećeš šutjeti. Prosvjed je tamo gdje si TI!", stoji u pozivu četrdesetak udruga, organizacija i inicijativa koje promiču i štite prava žena.

Sve detalje o akciji „Sigurnost žena je odgovornost države", s lokacijama i vremenima prosvjeda, možete pronaći OVDJE.

Drama „Samo kad se smijem" prati život 28-godišnje Tine (Tihana Lazović), koja u jednom dalmatinskom gradu naizgled vodi idilični život. Dok njezin suprug Frane (Slavko Sobin) zarađuje, ona kao kućanica brine za šestogodišnju kćer. No, njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem 70. Pulskom filmskom festivalu, gdje je Tihana Lazović nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Regionalnu premijeru filma, održanu na 29. Sarajevo Film Festivalu, ekipa filma posvetila je žrtvi femicida Nizami Hećimović.

„Samo kad se smijem" producirao je Damir Terešak, odnosno Maxima film, dok je koproducent srbijanski Biberche productions s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević. Proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

21.08.2023. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh