« Hrvatska
objavljeno prije 8 mjeseci
TIHA MISA

Deseta Tiha misa Arijane Lekić Fridrih na Trgu bana Josipa Jelačića

Svake se prve subote u mjesecu odigravaju nakaradni skupovi koji kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena

Dođite svi!!
Dođite svi!! (Arhiva)
Više o

Trg bana Jelačića

,

Tiha misa

,

Arijana Lekić-Fridrih

U subotu 02.09.2023. održat će se deseta po redu „TIHA MISA". „Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu desetak gradova Hrvatske.

Prošle je godine u 12 hrvatskih gradova ubijeno 13 žena, a ove godine bilježimo već četiri femicida i nekoliko pokušaja femicida. Femicid ne poznaje niti jedan zakon u regiji, a Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju ubojstava žena. Femicid se može smatrati krajnjim oblikom nasilja nad ženama. Standardna usuglašena definicija femicida ne postoji ni u državama članicama EU pa tako ni u hrvatskom Kaznenom zakonu. Prema podacima MUP-a, 2020. godine evidentirano je 1578 kaznenih djela, a 2021. godine 1661 kazneno djelo nasilja u obitelji. Prema preliminarnim podacima, u deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 1571 kazneno djelo nasilja u obitelji. Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, a čemu svakodnevno svjedočimo, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji. Problem blagog sankcioniranja počinitelja i zaštite žrtava ostaje neriješen.

Istovremeno, svake se prve subote u mjesecu odigravaju nakaradni skupovi koji kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena. Danas, deset mjeseci nakon prve Tihe mise duboko smo razočarani nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama i činjenice da smo došli do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Sve se odvija pod devizom podrške pojedinih političkih aktera koji ne poduzimaju ništa ni kad ovi skupovi krše Ustav, a i Zakon o komunalnom redu. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu", radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima" na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i DESETI put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi 'molitve' krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz molitve i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene i dalje nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

Arijana Lekić- Fridrih i udruga Domino ove će subote održati performans kojim će, ne narušavajući javni red i mir, poručiti muškarcima na koljenima da je dosta, ne samo ovakvih organiziranih akcija, nego i manjkavih zakona koji žene ne štite i zbog kojih su žene izgubile povjerenje u sustav.

Pozivamo građane da se pridruže inicijativama u svojim gradovima, Kaptol da se distancira od ovih organiziranih akcija, političke aktere da iskažu svoj stav djelovanjem u vlastitoj političkoj areni u kojoj se donose odluke i MUP i komunalno redarstvene službe da preispitaju udovoljava li ova inicijativa svim odredbama Zakona o javnom okupljanju.

Ukoliko ste sami zlostavljani ili svjedočite zlostavljanju. javite se na broj telefona: 0800 655 222 (SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja) ili 192 (Policija)

01.09.2023. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh