« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Prosvjed radnika "Dalmatinke Nove"

Prvo na hrvatske sudove, a ako treba i u Strasbourg

Glavni krivci za radničke patnje
Glavni krivci za radničke patnje (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Dalmatinka Nova

,

Ladini

,

radnička prava

,

braća Ladini

,

otkaz

,

Zoran Vujanović

,

Iva Radonja

,

zaostale plaće

Pred zgradom "Dalmatinke Nove" popodne se okupilo dvjestotinjak radnika prosvjedujući zbog toga što su na adrese njih 110 jučer počele stizati obavijesti o otkazima ugovora o radu, a sindikalna čelnica Iva Radonja izjavila je kako će svoja prava radnici, ustreba li, potražiti u i Strasbourgu.

Radnici zahtijevaju povratak na posao i hitno poštivanje sporazuma sindikata i poslodavaca iz lipnja ove godine. Zoran Vujanović, odvjetnik radnika, pozvao je radnike da ne blokiraju tvornicu, ustvrdivši da su poslodavci braća Ladini jučerašnjim obavijestima izazvali velik šok među radnicima.

Oni na pojedinačne adrese nemaju što slati obavijesti o programu zbrinjavanja viška radnika te predlažem da takve obavijesti pokidate i bacite u smeće, kazao je Vujanović. Rekao je i da su bili na samo jednom sastanku s poslodavcima na kojem je istaknuto da "Dalmatinka Nova" nije izradila nikakav program zbrinjavanja viška radnika, niti da će se o tome pregovarati prije nego se ispuni obveza o isplati šest zaostalih plaća do kraja rujna.

Vujanović je također istaknuo kako je konačna varijanta nacrta zbrinjavanja viška radnika trebala i po Zakonu o radu biti završena tek kad se ispune sve obveze prema radnicima te kako nijedan radnik, po kriterijima sadašnjeg poslodavca, zadovoljava otkazne uvjete. "Otkaz ne može dobiti nitko na bolovanju niti zbog toga što je porezna uprava blokirala račun tvrtke. Za neuspješno poslovanje odgovorna je Uprava, a ne radnici", ocijenio je.

Također je istaknuo kako razlog zbog kojeg je pokrenut stečaj i koji će ponovno biti pokrenut potkraj rujna nikako nije dovoljno čvrst da se ikomu uruči otkaz o radu. "Pokretanje naloga za stečaj je pravo radnika čija tvrtka ne posluje dobro, a pravo je i radnika tražiti pošteno zarađene plaće", kazao je Vujanović, istaknuvši kako tvrdnje braće Ladini nisu razlozi za poslovno uvjetovane otkaze. Ponovio je da se obavijesti koje prethode otkazima ugovora o radu iskidaju i bace u smeće.

Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata "Dalmatinke Nove", i Neven Poljak, povjerenik Sindikata tekstila, kože, gume i obuće, ustvrdili su da kao sindikalni predstavnici sada žale zbog potpisana sporazuma između sindikata i poslodavaca iz lipnja ove godine te da će sve učiniti da pobiju takvu odluku poslodavca koju smatraju nelegitimnom.

Poslodavac nije poštivao nijednu točku sporazuma koji smo potpisali prije nepuna tri mjeseca. Nisu nam isplaćene zaostale plaće, a nisu poštivani ni kriteriji zbrinjavanja viška radnika jer tu ima invalida, samohranih majki i drugih najugroženijih od ugroženih skupina, kazala je Radonja. Upozorila je da ne će biti razgovora s poslodavcem o zbrinjavanju viška radnika dok se ne ispune uvjeti sporazuma o zaostalim plaćama za što je predviđen kraj rujna. Radonja je izrazila sumnju da će poslodavac u sljedećih 20-ak dana isplatiti radnicima šest zaostalih plaća.

Sva radnička prava, uključivo i radnike s popisa tehnološkog viška, tražit ćemo pred hrvatskim sudovima, a ako to ne bude moguće, učinit ćemo to i na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, dodala je. (HINA)

10.09.2008. 20:51:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh