« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TRG BANA JELAČIĆA, 18 SATI

Prosvjed protiv vlade u petak uz potporu sindikata

Na prosvjedima u Zagrebu ima sve manje ljudi pa organizatori polažu puno nade u dolazaki sindikata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

prosvjed Trg

,

prosvjedi za rušenje Vlade

,

prosvjedi protiv Vlade

Sedam sindikata pomoći će omasoviti u zadnje vrijeme slabo posjećene prosvjede protiv vlade u Zagrebu, prenosi Hina. 

Koordinatori prosvjeda, koji su inzistirali na anonimnosti ističući da je riječ o spontanim prosvjedima građana bez ikakvog vodstva, zahvalili su na potpori Nezavisnog cestarskog sindikata, Radničkog sindikata HZMO-a, Republičkog sindikata radnika Hrvatske, Sindikata hrvatskih zaštitara i čuvara, Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi, Sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, u čijim je prostorijama, uz nazočnost sindikalnih čelnika, održana konferencija za novinare.

Naglasili su da sindikati ne preuzimaju niti privatiziraju prosvjede, već im se pridružuju kao tehnička i logistička te svaka druga potpora, sa zajedničkim zahtjevima da Vlada odmah odstupi te se raspišu parlamentarni izbori.

Kako će ta suradnja funkcionirati bit će vidljivo već sutra na Jelačićevu trgu, gdje je za 18 sati najavljen novi prosvjed, koji bi trebao trajati oko jedan sat, a nakon kojega će sudionici skupa, kako su kazali organizatori, sami i spontano odlučiti hoće li krenuti u već tradicionalnu šetnju zagrebačkim ulicama.

Cilj: Vlada ostavka - izbori odmah!

Priznaju, kažu, da prosvjedi gube na intenzitetu, da im se pridružuje sve manje ljudi, jer do sada, kako je rekao jedan od njih, nije bilo "glave i repa". "Sindikati neće dati glavu i rep, nego potporu da sve ovo dobije glavu i rep i da se građani bolje organiziraju", kazao je.

Prosvjednici su odbacili tumačenja da je unutar njihovih redova došlo do podjela, jer je dio njih prosvjed zakazao u subotu na Cvjetnom trgu, te tvrdili da je, unatoč dvjema organizacijama, riječ o istom, građanskom prosvjedu sa zajedničkim ciljem: Vlada ostavka - izbori odmah!

"Podržavamo sve prosvjede protiv Vlade i to nam je svima zajedničko", poručuju koordinatori prosvjeda, najavljujući da će se odazvati i prosvjedu u subotu. Nakana im je, ističu, iz prosvjedne povorke otkloniti "eliminatorne faktore", odnosno osobe koje prosvjedima pristupaju samo zbog samopromocije, a zbog čega, uvjeravaju, prosvjedi i gube dah, te će u tom smislu i postupati onako kako to građani žele, pa i u pogledu kritika zbog dolaska pred domove političara.

Prosvjednici su odbacili i tumačenja dijela medija da je jučer, za prosvjeda ispred hotela Panorama gdje je trešnjevački HDZ slavio 21. godišnjicu osnutka, došlo do sukoba prosvjednika i policije, tvrdeći da je bila riječ o mirnom prosvjedu i pasivnom pružanju otpora, dok je policija, kako prigovaraju, članovima HDZ-a dopustila provokacije, poput one kada im je jedan HDZ-ovac na prozivke da su pokrali Hrvatsku bacio 100 kuna. I 14 uhićenih prosvjednika, tvrde, policija je privela zbog pasivnog otpora, a ne nasilja.

Upitani je li istina da je čelnik zagrebačkog HDZ-a te potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković tada pokušao komunicirati s prosvjednicima, odgovorili su da im je njegova reakcija više ličila na povlačenje u hotel nego pokušaj komunikacije.

31.03.2011. 15:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh