« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SVEČANO OBILJEŽAVANJE

Proslava 440. obljetnice Lepantske bitke na Krku

U sklopu obilježavanja 440. obljetnice u Krčkoj katedrali će se služiti misa za sve poginule u Lepantskoj bitki, a omogućeno je i razgledavanje groba zapovjednika galije "Cristo Ressussitato"

Fotografija vijesti
Više o

Krk

,

filatelija

,

Lepantska bitka

Sinoć je na Krku svečano obilježena 440. obljetnica slavne Lepantske bitke, u kojoj su snage Svete lige nanijele prvi veliki poraz snagama Osmanskog carstva, piše Hina.

Filatelističko društvo Grada Krka izdalo je tom prigodom omotnicu s motivom galije trireme "Cristo Ressussitato" koja je sudjelovala u bitki, dok je Hrvatska pošta izdala žig s natpisom "440 godina od sudjelovanja krčke galije u bitci kod Lepanta". Sve pošiljke poslane s krčke pošte jučer imale su taj žig.

Izložbu Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora "Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave od 1420. do 1797. godine" s naglaskom na galiju "Sv. Tripun" koja je sudjelovala u bitki, u galeriji "Decumanus" otvorio je gradonačelnik Krka Dario Vasiljić, koji je izrazio zadovoljstvo na kulturnoj suradnji Krka i Kotora, koji kroz svoju bogatu povijest imaju što pokazati kulturnoj javnosti.

Telegram čestitke povodom ovog značajnog događaja i želje za daljnju uspješnu suradnju između Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore poslao je hrvatski ministar kulture Jasen Mesić.

Izložba će biti otvorena do 28. listopada, a organizatori izložbe su Grad Krk, kotorski Pomorski muzej Crne Gore, Centar za kulturu Grada Krka, Filatelističko društvo Krka i Udruženje Crnogoraca Primorsko-goranske županije.

Pokrovitelji izložbe su ministarstva kulture Hrvatske i Crne Gore, Primorsko-goranska županija i Grad Krk.

Na svečanom koktelu predstavljena je knjiga "Pomorstvo Boke na slikama Bazija Ivankovića" autora Željka Brguljana.

U sklopu obilježavanja 440. obljetnice u Krčkoj katedrali će se služiti misa za sve poginule u Lepantskoj bitki, a omogućeno je i razgledavanje groba zapovjednika galije "Cristo Ressussitato" Ljudevita Čikute do 14.listopada.

Bitka kod Lepanta bila je u listopadu 1571. kada je flota Svete lige - saveza sredozemnih zemalja osnovanog u cilju zaustavljanja daljnje turske najezde ka Europi, porazila pomorske snage Osmanskoga carstva i time ostvarile prvu veliku pobjedu kršćanske vojske protiv Turaka.

07.10.2011. 10:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh