« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
A KOKODAK?

Ništa od imena Kukuriku na predstojećim izborima

Naime, riječ je o nazivu koji ne predstavlja puni naziv političkih stranaka, niti skraćenicu tog naziva, stoga se to ime ne može koristiti na izbornim listama, poručuju iz DIP-a

Fotografija vijesti
Više o

Zoran Milanović

,

Kukuriku koalicija

,

izbori 2011.

Čini se kako će Kukuriku koalicija ipak morati promijeniti ime u nešto drugo, budući da je danas kastavska skupina dobila odbijenicu iz Državnog izbornog povjernestva da se na izbornu listu prijavi pod tim imenom, piše Hina.

Riječ je, pojašanjavaju u DIP-u, o nazivu koji ne predstavlja puni naziv političkih stranaka, niti skraćenicu tog naziva.

Odgovarajući na dopis od 28. rujna 2011., u kojemu SDP traži mišljenje DIP-a o tome može li naziv liste koalicije stranaka glasiti "Kukuriku koalicija: Socijaldemokratska partija - SDP, Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati - HNS, Istarski demokratski sabor IDS, Hrvatska stranka umirovljenika HSU", DIP navodi kako zakoni propisuju da je naziv liste puni naziv političke stranke, stranaka ili stranačke koalicije koje su listu predložile te da se, ukoliko političke stranke koriste skraćeni naziv stranke, u nazivu mogu koristiti skraćenice.

U odgovoru koji je objavljen na internetskim stranicama DIP-a stoji da je navedena odredba "izričita i propisuje mogućnost naziva liste političke stranke, odnosno, političkih stranaka ili stranake koalicije".

"Kandidacijska lista, na način na koji ste Vi naveli u svom upitu, u svom nazivu sadrži naziv koalicije "Kukuriku koalicija" koji ne predviđa odredba čl. 22 st. 4. Zakona o izborima", stoji u odgovoru DIP-a.

Naime, riječ je o nazivu koji ne predstavlja puni naziv političkih stranaka, niti skraćenicu tog naziva. Skraćeni naziv političkih stranaka može proizaći samo iz njihovih punih, odnosno, skraćenih naziva, kako su upisani u Registar političkih stranaka.

Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud RH, piše u priopćenju, već su na taj način donosili odluke vezane za naziva koalicijskih lista.

07.10.2011. 13:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh