« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
202 VIŠE

Prosječna neto plaća za ožujak iznosila je 5.359 kuna

Iz Državnog zavoda za statistiku kažu da je uzrok porasta plaća u odnosu na veljaču veći broj sati rada u ožujku

kuna placa novac
kuna placa novac (Shutterstock)
Više o

prosječna plaća

,

Državni zavod za statistiku

,

neto plaća

,

bruto plaća

,

DZS

,

John David Duty

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatske za ožujak ove godine iznosila je 5.359 kuna, što je nominalno više za 3,9 posto, ili za 202 kune u odnosu na neto plaću za veljaču, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U DZS-u kažu da je najveći uzrok porasta neto plaća u ožujku u odnosu na veljaču veći broj sati rada u ožujku, posebno za one djelatnosti u kojima plaća ovisi o broju odrađenih sati.

Pored toga, u ožujku su isplaćivane nagrade i bonusi za uspješnost poslovanja te razlike plaća koje su također utjecale na ovo povećanje, a isplata drugog dijela božićnice državnim službenicima gotovo da nije imala utjecaja, napominju analitičari DZS-a.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s neto plaćom za ožujak prošle godine koja je iznosila 5.367 kuna, prosječna je neto plaća za treći mjesec ove godine bila niža za osam kuna, ili nominalno za 0,15 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2010. iznosila je 7.831 kunu.

U usporedbi s prethodnim mjesecom, prosječna bruto plaća za ožujak veća je za 374 kune ili nominalno za pet posto, dok je na godišnjoj razini veća za 15 kuna, ili za 0,19 posto. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 17:51:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh