« Film
objavljeno prije 4 dana i 9 sati
FESTIVAL 25 FPS

Prošireno kino i novi film Bena Riversa

Okruglo 20. izdanje Festivala 25 FPS donosi dva posebna i vrlo različita performansa u okviru programske sekcije proširenog kina, Expanded Cinema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Prvi nas vodi u digitalnu šetnju prostorima videoigre GTA V - Everyday Daylight umjetničke pseudomarksističke skupine Total Refusal. Kao i u ranijim radovima prikazanima na festivalu (njihov film Kako nestati čak je osvojio veliku nagradu žirija), i u svom predavanju-performansu bave se istraživanjem i provođenjem umjetničkih intervencija u suvremenim videoigrama, koristeći se, prisvajajući i prenamjenjujući resurse igre. U šetnji ćemo uz vodstvo 3 izvođača-predavača obići značajna djela raznih umjetnika. Everyday Daylight na programu je u petak 27. rujna u 22 sata u Kinu Kinoteka.

Drugi performans proširenog kina analogan je po prirodi i njega izvodi praški eksperimentalni filmski autor Jan Kulka. Obrasci su ručno rađeni film koji nastaje printanjem na 60mm filmskoj podlozi. Projicira se uživo uz pomoć posebnog analognog projektora osmišljenog za film kao artikulaciju svjetlosti, tzv. arheoskopa. Kulka istražuje filmski potencijal pravilnih, ponavljajućih struktura projiciranih na različite načine. U borbi koja nastaje između reda i kaosa propituju se ukorijenjene tradicije i tehnologije korištene u filmu. Kulkin performans zatvorit će festival, u subotu 28. rujna u 21.30 sati u Kinu Kinoteka.

Uz Expanded Cinema, ovogodišnje izdanje donosi još jednu posebnu poslasticu - nagrađivani filmski umjetnik Ben Rivers zagrebačkoj publici predstavit će svoj novi dugometražni film Bogancloch. Riversovi radovi plešu na tankoj granici dokumentarnog i fikcije, često se fokusiraju na pustinjake, društvene „otpadnike", smišljajući zaobilazne, alternativne egzistencije. U Boganclochu se vraća svom starom filmskom subjektu, Jakeu Williamsu, i prati život u šumovitim predjelima Škotske tijekom različitih godišnjih doba. Njegovu samoću tek povremeno prekidaju posjeti ljudi. Film i razgovor s autorom očekuje nas u srijedu 25. rujna u 18 sati u Kinu Kinoteka.

22.09.2024. 17:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh