« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
prošao prvi snop

Proradio CERN-ov akcelerator čestica

Veliki hadronski sudarač trebao bi omogućiti bolje razumijevanje sastava tvari i svemira

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

svemir

,

CERN

,

Higgsov bozon

,

LHC

,

akcelerator čestice

,

hadronski sudarač

,

James Gillies

Najveći akcelerator čestica u svijetu koji je nakon puštanja u pogon u rujnu 2008. radio tek nekoliko sati, u petak je ponovno pokrenut nakon četrnaestomjesečnog prekida zbog teškog kvara, priopćio je Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN).

"Prva pokusna ubrizgavanja protonskih čestica počela su oko 16.00 sati po srednjoeuropskome vremenu", rekao je glasnogovornik CERN-a James Gillies.

Prvi je snop protona bez izgreda i ranije od planiranog prošao je kroz najveći akcelerator čestica u svijetu.

"Kruženje snopa u smjeru kazaljke na satu uspostavljeno je u 22.00 sata po srednjoeuropskom vremenu. To je važna etapa s obzirom na prve fizikalne rezultate LHC-a koji se očekuju 2010.", navodi CERN.

"Još trebamo svladati dio puta kako bismo se mogli baviti fizikom, ali ovo je velik korak naprijed", rekao je direktor CERN-a Rolf Heuer u priopćenju.

Pri posljednjem pokušaju, snop čestica održao se 30 minuta, rekao je glasnogovornik Gillies koji kaže da će u slučaju uspjeha za vikend otvoriti bocu pjenušca.

Veliki hadronski sudarač (LHC), znanstvena igračka vrijedna 3,76 milijarda eura koja treba omogućiti bolje razumijevanje sastava tvari i svemira, pokvario se tek nekoliko dana pošto je 10. rujna 2008. pušten u pogon uz veliku medijsku pompu.

Znanstvenici se nadaju da će im LHC pomoći da pronađu dokaz o postojanju hipotetske čestice Higgsova bozona koji, misle stručnjaci, objašnjava postojanje mase.

Na ovom projektu rade tisuće fizičara iz cijeloga svijeta koji žele proniknuti tajnu nastanka svemira. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 23:52:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    21.11.2009. 09:29
    ali kao što to obično biva, znanstvenici samo nanovo otkrivaju koliko malo znaju, kladim se da će im se to opet desiti u ovom slučaju i da svemir krije još mnoga (po znanstvenike neugodna) iznenađenja... a što se bojazni od nastanka 'crnih rupa' tiče, to je samo lijepi primjer kako znanstvenička klika vrlo lako ubijedi naivne ljude u njihove maštarije, jer crne rupe su teorija i zapravo ne postoje (nema direktnog dokaza), a rezultat su loše astronomije (koja isključuje ulogu elektriciteta u svemiru) i loše matematike (koja uključuje upotrebu imaginarnih jedinica u jednadžbama, poput beskonačnosti)... googlaj: electric universe ... i na youtube search: The big bang never happened part 1 (dokumentarac koji dokazuje koliko su mejnstrim znanstvenici zapravo u krivu)...
  2. avatar
    Teorija
    22.11.2009. 12:10
    LHC: Znanstvena sramota stoljeća

    Znanstveni pothvat stoljeća, CERN-ov LHC postati će najveća sramota i spomenik suvremene znanosti! Znanstvenici nisu vodili računa o centrifugalnoj sili snopa čestica koja ima zanemarivu masu. - Ali, isto tako, ta zanemariva masa čestica pri velikom ubrzanju izaziva znatnu centrifugalnu silu, koja kad dosegne približnu brzinu C ima razornu moć.

    Učinak centrifugalne sile snopa čestica na približnoj brzini C može se usporediti sa kompozicijom teretnog vlaka koji juri 100km/h po rubnom (kružnom) dijelu sitne kovanice nekog novčića.



    Dakle, LHC će uskoro opet doživjeti havariju zbog neopisivo velike centrifugalne sile snopa čestica, koje će razorit magnetne usmjerivače.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh