« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Proračun u banani

Vijeće Grinchevih mudraca nije zadovoljno Vladom i proračunom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

grinchevi mudraci

,

proračunski deficit

,

deficit proračuna

Prijedlogom državnoga proračuna prihodi se planiraju u iznosu od nešto više od 124 milijarde kuna, dok su rashodi planirani u iznosu 128,9 milijardi kuna, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade s koje je prijedlog proračuna upućen u saborsku proceduru.

"U ovom trenutku Vlada ide s proračunom za koji drži da ga je moguće ostvariti, jer još uvijek ne znamo kakva će biti kretanja na globalnom i financijskom tržištu, posebno u zemljama EU", kazao je Sanader.

Istaknuo je kako se u Hrvatskoj u idućoj godini predviđa rast BDP-a od 2 posto te usporavanje inflacije na 3,5 posto.

Napominje i kako će se nastaviti javni radovi, infrastrukturni radovi, iako u manjem opsegu, jer se bez njih sigurno ne bi mogao ostvariti gospodarski rast, kazao je Sanader, najavljujući i da će Vlada voditi računa o gospodarstvu, malim i srednjim, pa i velikim poduzetnicima.

Prema podacima koje je ministar financija Ivan Šuker iznio na sjednici Vlade, prihodi proračuna u 2009. u iznosu 124,2 milijarde kuna su 5,2 posto veći nego ove godine.

U prijedlogu proračuna za iduću godinu planirana su sredstva za povećanje plaća državnih i javnih službenika za što će trebati dodatnih 1,8 milijardi kuna (za povećanje plaća za 6 posto svima, te za dodatno povećanje za 2 posto od sredine godine za obrazovanje).

Ministar je iznio i podatke o još nekim proračunskim rashodnim stavkama, primjerice da se sredstva za mirovine povećavaju za 4,1 posto, na 34,1 milijardu kuna, da će se od ukupno 4,6 milijardi kuna potrebnih za zdravstvo i provođenje zdravstvene reforme 3,5 milijardi kuna osigurati na teret proračuna.

Materijalni troškovi u proračunu će rasti za 6 posto, što Šuker objašnjava potrebom osiguranja borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije zbog čega MUP i Ministarstvo pravosuđa trebaju dobiti sredstva, te osiguranjem domaće komponente za projekte koji se financiraju iz predpristupnih fondova.

Kako je istaknuto sredstava za socijalno osjetljive skupine povećat će se za 182 milijuna kuna, a premijer naglašava da će se povećati i rodiljne naknade.

Ministar Šuker procjenjuje kako nas "čeka složena godina u kojoj ćemo se itekako boriti za rast od 2 posto, boriti da zadržimo broj postojećih radnih mjesta".

Objašnjavajući stanje u okruženju, Šuker je podsjetio na svjetsku krizu u kojoj najjače gospodarske sile planiraju gospodarski rast u idućoj godini otprilike na razini ove godine, a neke, primjerice Irska, Estonija, Latvija projciraju i nižu stopu rasta nego ove godine.

Upozorio je i na "plutajuće mine oko proračuna" - reformu zdravstva i brodogradnju.

Koliko će nas brodogradnja pogoditi u 2009. tek očekujemo, kazao je.

Ističe i da će se reforma zdravstva provesti, ali i da ona košta, te da treba stvoriti preduvjete da od početka 2010. HZZO se isključi iz državne riznice i posluje potpuno samostalno.

Naveo je da su trenutne nepodmirene obveze zdravstva 3,5 milijardi kuna, a to je, napominje, prikriveni deficit. Tog prikrivenog deficita nakon 1. siječnja 2010. ne smije biti, poručio je.

Ministar je kao dodatnu opasnost u idućoj godini naveo i potrebu refinanciranja postojećih obveza proračuna oko 1,1 milijarda eura i osigurati sredstva za financiranje deficita.

Kao jedan od prioritetnih zadataka naveo je i kako s poslovnim bankama, u Hrvatskoj i inozemstvu, omogućiti da hrvatsko gospodarstvo reprogramira 8,4 milijarde eura dospjelih kredita i kako isfinancirati, po projekcijama HNB-a, 4 milijarde eura deficita tekućeg računa platne bilance u idućoj godini.

Ekonomsko vijeće predsjednika Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća iskazalo je danas zabrinutost zbog izostanka dogovora o predloženom usporavanju rasta plaća u javnom sektoru u 2009. godini te slijedom toga rasta deficita državnog proračuna koji će se povećati i zbog reforme zdravstva.

Na današnjoj proširenoj sjednici Ekonomskog vijeća raspravljalo se o prijedlogu državnog proračuna za 2009. godinu, tijeku pregovora Vlade RH i sindikata javnih i državnih službi o osnovici za plaće, likvidnosti i privatizaciji hrvatskih brodogradilišta, te o politici cijena plina u sljedećoj godini, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Na sjednici su uz članove Vijeća sudjelovali i predsjednici sindikalnih središnjica i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca.

Vijeće je radi očuvanja povjerenja ulagača, kreditora, investitora i privatnog sektora ponovno naglasilo značaj pripreme uravnoteženog proračuna za sljedeću godinu, iskazalo je zabrinutost zbog izostanka dogovora o predloženom usporavanju rasta plaća u javnom sektoru u 2009. godini te slijedom toga rasta deficita državnog proračuna koji će se povećati i zbog reforme zdravstva, navodi se u priopćenju.

Naglašena je nužnost daljnje intenzivne provedbe reforme javne uprave kako bi se povećala njena efikasnost, ostvarila racionalizacija troškova i povećala razina usluga građanima i gospodarstava.

U raspravi je, kako se navodi, posebno naglašena nužnost preuzimanja odgovornosti i izgradnje međusobnog povjerenja svih odgovornih društvenih čimbenika u provedbi daljnjih mjera na prevladavanju krize.

Na sljedećim sjednicama do kraja ovoga mjeseca Vijeće će se upoznati sa najnovijim mjerama EU za poticanje nacionalnih gospodarstava te će razmotriti i predložiti odgovarajući "paket" mjera za Hrvatsku. Sjednica Ekonomskog vijeća nastavit će se u ponedjeljak, 8. prosinca. (hina/metro-portal)

05.12.2008. 15:00:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh