« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
treća sreća? teško ...

IKEA odlazi iz Hrvatske?

Teško da će Šveđani već drugi put progutati gorku pilulu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/CROPIX)
Više o

Mister Ikea

,

Ikea

,

ikea u hrvatskoj

,

ikea odlazi iz Hrvatske

,

Dragan Skalušević

Švedski lanac IKEA kupio je zemlju kod Svete Nedjelje još tijekom rata, tako da su Zagrepčani već veselo zaključili da neće morati u Graz po namještaj. Na 215 tisuća kvadrata trebao je niknuti centar tipa dobro poznatog Shopping Centra West, no uvjeti izdavanja građevinske dozvole bili su Šveđanima neprihvatljivi, čitaj skupi do neba.

Tijekom ovog tisućljeća nekoliko se puta u medijima pojavljivao načelnik općine Sveta Nedjelja koji se požalio da ga IKEA potpuno ignorira, iako im on nudi građevinsku gotovo besplatno, samo da naprave sve što su željeli. U međuvremenu se cijeli taj dio pretvorio u poslovnu zonu s gomilom dućana, pa su glasine o IKEI utihnule.

No, Šveđani su nedavno kupili ogromno zemljište kod Rugvice, blizu čvora Ivanja Rijeka i najavili gradnju megacentra, predstavili partnere i sve je izgledalo idilično. Sve do podnošenja Prijedloga izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po kojem bi IKEA trebala platiti dodatnih 16 milijuna eura za prenamjenu zemljišta.

Istina, u ukupnom ulaganju od 300 milijuna eura to se čini malo, no IKEA nije došla do svog statusa razbacujući se novcima, nego upravo suprotno. Dragan Skalušević, direktor za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju kaže da u slučaju usvajanja zakona oni odlaze iz Hrvatske, noseći sa sobom i 2.000 radnih mjesta koja su se trebala otvoriti.

Kako je ovo drugi put u petnaest godina da je IKEA izigrana, teško da će Hrvatska ikad doživjeti da najveći svjetski lanac namještaja poželi ponovno doći k nama. Doduše, nikad se ne zna, možda se Bandić kandidira za župana Zagrebačke županije, pa takvih problema sigurno ne bi imali. (metro-portal)

06.12.2008. 12:44:06
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ivo
    29.05.2010. 22:05
    ma neznam dali covjek moze ista kupiti u hrvatskoj jevtino ,
    sada kada treba doci ikea,nedaju da dode oni koji jos hoce da zaradivaju na hrvatkom jadnom radniku koji sve skupo placa zbog tih privatnika.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh