« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
crne prognoze

Hrvatski mljekari pred propašću

Mljekari traže da im se deblokiraju računi zbog nemogućnosti servisiranja kredita i korigiraju otkupne cijene mlijeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

mlijeko

,

mljekari

,

Igor Rešetar

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka upozorili su da se nalaze u vrlo teškoj situaciji: "Niti možemo plaćati dospjele obveze državi, niti možemo otplaćivati kredite za farme, a rate su nakon dvogodišnje odgode počele stizati na naplatu."

Prema riječima Igora Rešetara, predsjednika HZUPM-a, mljekari traže otkupne cijene mlijeka od 3,20 kuna, deblokadu blokiranih računa i bržu isplatu državnih potpora, piše Večernji.

Ukoliko im država ne pomogne, mljekari se spremaju na prosvjed, a ne isključuju mogućnost masovnog slanja krava u klaonice.

"Nije riječ o pojedinačnim slučajevima. U Hrvatskoj postoji oko 20.000 proizvođača mlijeka, od kojih 4.800 drži više od 50% proizvodnje, a upravo je više od 70% njih u problemima", tvrdi Rešetar.

Mljekarima u prilog ne ide ni konačan prijedlog zakona o državnoj potpori kojim je odlučeno da će se svim poljoprivrednicima koji primaju više od 100.000 kuna potpore uskoro umanjivati 4 do 8 posto.

Također, probleme im stvara i novi pravilnik kojim se ukida većina potpora za kapitalna ulaganja, koje su dosad iznosile i 50% investicija. "Umjesto od 28. veljače sljedeće godine, pravilnik je, naime, na snagu stupio već 25. studenoga, što znači da mnoge započete investicije nikad neće biti dovršene", upozorava Rešetar.

29.11.2009. 20:17:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh