« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca
UPS!

Propada li vam mozak prebrzo?

Iako je slabljenje kognitivnih sposobnosti prirodan dio starenja i kao takav ne predstavlja znak za uzbunu, liječnici upozoravaju kako ipak postoje određeni znakovi na koje treba obratiti pažnju

Radi li vam dobro?
Radi li vam dobro? (Arhiva)
Više o

starenje

,

mozak

,

kognitivne sposobnosti

Kognitivni pad predstavlja jedan od najizazovnijih aspekata starenja kod ljudi. Prema rezultatima mnogih istraživanja, razumijevanje, pamćenje i vještine rasuđivanja mogu početi slabjeti već oko 45. godine.

Iako je slabljenje kognitivnih sposobnosti prirodan dio starenja i kao takav ne predstavlja znak za uzbunu, liječnici upozoravaju kako ipak postoje određeni znakovi na koje treba obratiti pažnju u slučaju da se te iste navedene promjene pojave ranije nego što bi trebale. 

Određeni simptomi koji se mogu pojaviti kod osobe mlađe ili srednje dobi mogli bi ukazivati na to da njihov mozak stari mnogo brže nego što bi trebao, a to može povećati rizik od demencije i ostalih kognitivnih bolesti.

Zato su znakovi na koje bismo trebali obratiti pažnju sljedeći:

- gubitak pamćenja i zaboravljivost

- poteškoće s koncentracijom i fokusiranjem

- pad vještina za rješavanje problema

- promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost

- smanjena mentalna agilnost i sporija brzina obrade.

Sve što se ovdje navelo je znak da bi se trebali pregledati, a nakon toga promijeniti svoju prehranu, jer tu sigurno imate velike rezerve...

30.05.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh