« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
WOW!

Proneđeno još 100 neotvorenih sarkofaga

Veliko otkriće uslijedilo je tek nešto više od mjesec dana nakon što su arheolozi u tom području pronašli 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih lijesova

Plodna godina za arheologe
Plodna godina za arheologe (Arhiva)
Više o

Egipat

,

sarkofag

Egipat je u subotu objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2,5 tisuća godina, što je najveće ovogodišnje otkriće.  Zapečaćeni drveni lijesovi pripadali su najvišim dužnosnicima Kasnog razdoblja drevnog Egipta. 

Pronađeni su u tri grobnice na dubini od 12 metara u nekropoli Sakkari južno od Kaira. Arheolozi su otvorili jedan lijes i otkrili mumiju umotanu u mrtvački pokrov ukrašen živopisnim hijeroglifima.

Sakkara, dom desecima piramida, drevnih samostana i životinjskih grobnica, ogromna je nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfis i uvrštena je na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Veliko otkriće uslijedilo je tek nešto više od mjesec dana nakon što su arheolozi u tom području pronašli 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih lijesova, također starijih od 2,5 tisuće godina.

"Sakkara tek treba razotkriti sav svoj sadržaj. To je blago", rekao je ministar za starine i turizam Khaled al-Anani. "Iskapanja su još uvijek u tijeku. Kad god ispraznimo grobnicu, pronađemo ulaz u drugu."

Pronađeno je i više od 40 kipića drevnih božanstava i pogrebnih maski, dodao je ministar. Još dva drvena kipića pronađena su u grobnici koja je pripadala drevnom sucu iz 6. dinastije, naveo je Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za starine. 

Sarkofazi će se izložiti u nekoliko muzeja u Egiptu, uključujući u Velikom egipatskom muzeju koji se nalazi blizu piramida u Gizi.

Arheolozi se nadaju da će uskoro pronaći drevnu radionicu za proizvodnju drvenih lijesova, dodao je Waziri. Egipat se nada da će arheološka otkrića potaknuti turizam, sektor koji je pretrpio višestruke gubitke od pobune 2011. pa do današnje pandemije koronavirusa.

15.11.2020. 17:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Permano
    16.11.2020. 00:49
    Svašta će se još pronaći
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh