« Iza ogledala
objavljeno prije 13 sati i 56 minuta
STVARNO?

Pronađeni misteriozni simboli u pustinji

Misteriozni simboli pronađeni su među pješčanim dinama neplodne pustinje Al Jassasiya na sjeveroistočnoj obali Katara. Tu su ljudi stoljećima u vapencima urezivali razne simbole, motive i predmete

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

Katar

,

pustinja Al Jassasiya

U pustinji Al Jassasiya, smještenoj na sjeveroistočnoj obali Katara, otkriveni su misteriozni simboli koji već desetljećima intrigiraju arheologe, povjesničare i ljubitelje enigmi. Ovaj lokalitet poznat je po preko 900 petroglifa - kamenih gravura - koji su precizno urezani u vapnenačke stijene. Smatra se da su ti simboli nastali prije više stotina godina, iako točno vrijeme njihovog nastanka ostaje nepoznato. Istraživači još uvijek pokušavaju dešifrirati njihovu svrhu i značenje.

Petroglifi u Al Jassasiyi predstavljaju široku paletu motiva, od geometrijskih uzoraka do složenih figura. Najčešći simboli su nizovi kružnih udubljenja raspoređeni u pravilnim uzorcima, koji podsjećaju na tradicionalne igre poput "mangale," popularne na Bliskom istoku. Osim kružnih oblika, prikazani su i oblici nalik čamcima, kao i motivi životinja i ljudi, što upućuje na moguće ceremonijalne ili religijske motive. Zanimljivo je da su neki od ovih simbola slični petroglifima pronađenima na udaljenim lokacijama, što potiče teorije o mogućim kulturnim vezama između civilizacija.

Teorije o značenju ovih simbola su raznolike i često se oslanjaju na arheološka i kulturna istraživanja područja. Neki stručnjaci vjeruju da su petroglifi služili kao astronomski kalendari, koji su lokalnim zajednicama pomagali u određivanju vremena i sezonskih ciklusa. Drugi smatraju da su simboli povezani s ribarstvom i plovidbom, obzirom na to da su prikazi čamaca i morskih motiva česti, a Katar je poznat po svojoj povijesti ribarstva i trgovine biserima. Također, prisutnost uzoraka nalik igrama može upućivati na društvenu ili zabavnu funkciju petroglifa.

Bez obzira na brojna istraživanja, simboli Al Jassasiyi i dalje ostaju nedokučiva zagonetka. Kombinacija umjetnosti i nepoznate funkcionalnosti urezanih motiva čini ih jednim od najzanimljivijih arheoloških nalaza u Kataru. Pustinja Al Jassasiya danas privlači posjetitelje iz cijelog svijeta koji dolaze promatrati ovu misterioznu baštinu i razmišljati o značaju simbola uklesanih u stijene. Ovi petroglifi su neprocjenjiv podsjetnik na bogatu povijest Katara i civilizacija koje su nastanjivale ova područja, a njihova tajanstvenost i dalje potiče maštu istraživača i posjetitelja.

27.10.2024. 20:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh