« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KONTROVERZNI FILM

Pronađeni čavli kojima je Isus pribit na križ?

Novi film izrealskog redatelja Simhe Jakobovicija, "Čavli s križa", izazvao je žestoku debatu još prije premijere

Fotografija vijesti
Više o

film

,

Isus

,

čavli

,

raspeće

,

Simhe Jakobovici

Naime, u filmu se tvrdi da su dva čavla kojima je Isus razapet otkriveni u 2000 godina staroj grobnici u Jeruzalemu. Jakobovici je već potaknuo veliku raspravu svojim prethodnim filmom, u kome navodi da je pronađen izgubljeni Isusov grob, a sada ističe da se ovo najnovije otkriće razlikuje od drugih zbog povijesnog i arheloškog konteksta.

"Ono što donosimo svijetu najbolji je arheološki argument da su dva čavla s Isusova raspeća nađena," rekao je Jakobovici u intervjuu za Reuters, ali je izgleda ipak ostavio mjesta za sumnju dodavši: "Znamo li 100 posto da su autentični? To nitko ne može tvrditi s tolikom sigurnošću."

Film počinje obilaskom drevnog groba u Jeruzalemu 1990. godine, za koji mnogi tvrde da je mjesto na kome je pokopan visoki židovski svečenik Josif Kajafa. On je, po Novom zavjetu, predsjedao suđenjem Isusu. Grobnica je uz mnoge kosturnice otkrivena za vrijeme građevinskih radova na brdu nekoliko kilometara južno od jeruzalemskog starog grada.

Dva željezna čavla nađena su u grobnici, jedan na zemlji, a jedan u kosturnici, i u filmu se navodi da su misteriozno nestala ubrzo poslije obilaska. Jakobovici im je ušao u trag u jednom laboratoriju u Tel Avivu, kod antropologa I stručnjaka za drevne kosti.

12.04.2011. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh