« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
DJEDI

Pronađene misteriozne oznake u Velikoj piramidi

U tunelima koji vode do tajnih prostorija robot je otkrio i fotografirao simbole koje tek treba protumačiti

Glavni ulaz u Veliku piramidu
Više o

robot

,

Keopsova piramida

,

Velika piramida

,

tuneli

,

Djedi

,

Giza

Velika piramida i dalje je misterija za današnje znanstvenike, koji su sigurni u tek nekoliko glavnih činjenica, a sve ostalo je upitno. Takav je slučaj i s tunelima koji vode do ili od tajnih prostorija, za koje se ne zna pouzdano svha, iako postoje razne teorije, od arhitektonskih preko simboličkih do religijskih.

U jednom od takvih tunela robot posebno konstruiran za tu svrhu na Sveučilištu u Leedsu u suradnji s tvrtkama Scoutek i Dassault, snimio je niz simbola koji još uvijek nisu protumačeni, a koji bi mogli rasvijetliti svrhu građenja male tajne prostorije na kraju tunela.

Robot je nazvan Djedi, prema čarobnjaku kojeg je Keops konzultirao za vrijeme gradnje Velike piramide, i svojom pokretnom kamerom može pretraživati tunele koji su inače preuski za čovjeka.

Slične su oznake već pronađene širom Gize, ponekad su to potpisi radne grupe koja je radila na tom dijelu građevine a nekad oznake za rezače kamena. Voditelj istraživanja Peter Der Manuelian nada se da bi pomoću Djedija mogao otkriti još tajni Velike piramide i riješiti neke dileme koje znanstvenike muče već čitavo stoljeće.

Naime, na dnu tunela nalaze se vrata tajne prostorije na kojima se uspjelo snimiti dvije bakrene igle još pred više od dvadeset godina, no tek su Djedijeve fotografije dovoljno kvalitetne da se može početi analizirati njihov stvarna svrha.

Do sada su se pojavile razne teorije, od toda da su to zapravo ručice za otvaranje vrata, preko ideja da se radi o izvodima nekog akumulatora koji je Egipćanima bio izvor energije pri gradnji do mogućnosti da se radi o ključevima.

Sada je vidiljivo da su lijepo obrađene i zavijene na kraju, tako da izgledaju kao neki ornamentalni ukras, a kako je ta strana kamenih vrata izglađena i polirana, očito se radi o ukrasnim ručicama.

Sljedeći Djedijev zadatak je proći kroz tajnu komoru i otići do udaljenijeg zida kako bi se provjerilo da li se i tamo nalaze neka vrata.

29.05.2011. 08:55:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh