« Život
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
IDEJE NA KVADRAT

Pronađene matične stanice za kreativnost

Više razine razmišljanja odvijaju se u neuronima nastalim od posebne vrste matičnih stanica

Sad se zna koji su kotačići odgovorni za kreativnost
Sad se zna koji su kotačići odgovorni za kreativnost (Shutterstock)
Više o

kreativnost

,

matične stanice

,

mozak

,

neuroni

,

korteks

,

cerebralni

Znanstvenici s Instituta Scripps Research u Kaliforniji uspjeli su identificirati niz matičnih stanica koje su odgovorne za nastajanje neurona koji pomažu u procesu apstraktnog razmišljanja i potiču kreativnost. Stanice su pronašli u mozgovima nerazvijenih miševa kod kojih su se uspješno formirali gornji slojevi korteksa.

Cerebralni korteks zadužen je za apstraktno razmišljanje, rješavanje problema i planiranje budućnosti, a do sada su znanstvenici vjerovali da svi neuroni u gornjim i donjim slojevima tog dijela mozga nastaju iz radijalnih glijalnih stanica.

No, kako napredne funkcije mozda tipa kreativnosti, razmišljanja i svjesnosti zahtijevaju raznolike vrste neuronskih stanica, zapitali su se kako je ta raznolikost zastupljena u korteksu.

Zaključak istraživanja je da raznolikost postoji već u pra-stanicama mozga, jer se razmišljanje na višoj razini vrši u gornjim slojevima korteksa. Evolucijski gledano, radi se o novijim dijelovima mozga, tako da je ovo otkriće ukazalo na podrijetlo kreativnosti.

11.08.2012. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh