« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Cilj udvostručiti broj

Promovirano 419 novih doktora znanosti

Sveučilište u Zagrebu promoviralo je danas tijekom dviju svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu 419 novih doktora znanosti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Zagrebačko sveučilište

,

doktori znanosti

,

promocija

Tijekom prve promocije rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš promovirao je 218, a na drugoj promociji 201 novog doktora znanosti, s 28 sastavnica zagrebačkog Sveučilišta, te s dvaju sveučilišnih interdisciplinarnih poslijediplomskih studija.

Rektor Bjeliš je podsjetio kako je zagrebačko Sveučilište u rujnu prošle godine obnovilo tradiciju javne promocije doktora znanosti, želeći javnosti predstaviti svoj istraživački, znanstveni i umjetnički potencijal.

Od 1877. godine, kada je održana prva javna promocija doktora znanosti u novijoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu, promovirano je 11.135 doktora znanosti, a samo u proteklih godinu dana njih oko tisuću.

"Cilj nam je u idućih 10 godina barem udvostručiti broj promoviranih doktora koji je u proteklih 20 godina iznosio oko 300 doktora godišnje", rekao je rektor Bjeliš.

Istaknuo je kako to nije važno samo za zagrebačko Sveučilište, već za cijelu zemlju. "Podatci pokazuju da se na globalnoj sceni velike razvojne skokove postizale samo one zemlje koje su znale prepoznati važnost mladih kadrova sa znanjima i kompetencijama kao pokretačima ubrzanog gospodarskog i društvenog razvoja", rekao je rektor Bjeliš.

Ocijenio je kako je upravo ovo vrijeme stagnacije predodređeno za nove oblike poduzetništa, kojima će se osmisliti i pokrenuti ulaganja u školovanje i formiranje nove generacije vrhunskih znanstvenika i stručnjaka.

Novim je doktorima znanosti pak poručio da nastave kontinuitet duge znanstvene i istraživačke tradicije zagrebačkog Sveučilišta, preuzimajući obvezu i odgovornost za njegovu budućnost i za budućnost zemlje u kojoj je ono središnje i vodeće istraživačko vrelo. Kandidati, odjeveni u toge i akademske kape, od zgrade Sveučilišta do HNK došli su u svečanoj povorci.

Novim doktorima znanosti na svečanosti, na kojoj su među ostalima bili i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Milan Moguš, uz diplome su uručene i posebno izrađene doktorske medalje te knjiga doktora znanosti koja sadrži sažetak doktorskih disertacija kandidata.

Izvor: Hina

13.09.2009. 15:17:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh