« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO!

Promjena sata ima sve više protivnika

U Europskom parlamentu, uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse

Ostajemo bez promjena sata?
Ostajemo bez promjena sata? (DeviantArt)
Više o

zimsko računanje vremena

,

ljetno računanje vremena

,

promjena sata

Ljetno i zimsko računanje vremena zaživjelo je u većini razvijenih zemalja, no sve su glasniji protivnici ove prakse - Rusija i Turska su to ukinule, a izgleda da se to može očekivati i u Europskoj uniji.

Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata. Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća.

U Europskom parlamentu, uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse, rekao je u srijedu na konferenciji za medije češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP). 

"Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata", istaknuo je Svoboda, voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko te inicijative.

Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, "pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu", ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Europskom parlamentu (EP) u Strasbourgu.

Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno s ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen.

"Studija nepristrane službe EP-a za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana", tvrdi Svoboda.

Radna skupina broji preko 70 zastupnika Europskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija. 

Kako je istaknuto na konferenciji kojoj je nazočilo više eurozastupnika koji podržavaju inicijativu, prijedlog ima snažnu podršku među zemljama članicama, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju.

Svoboda je najavio da će radna skupina za ukidanje promjene vremena dati prijedlog rezolucije EP-a koja traži od Europske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasovanje o tom pitanju u Europskom parlamentu.

Ta se tema našla na raspravi u njemačkom i švedskom parlamentu, dok prijedlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje su potpisali deseci tisuća građana,primjerice u Finskoj 100.000, te više od 55.000 u Njemačkoj i 40.000 u Nizozemskoj.

Hrvatski europarlamentarac i član radne skupine Davor Škrlec rekao je hrvatskim novinarima u Strasbourgu da je još prošle godine osobno razgovarao s europskom povjerenicom Violetom Bulc te kako su ona i Komisija dali podršku prijedlogu o ukidanju pomicanja sata, no kako im je kazala da inicijativa treba doći "odozdola", odnosno od parlamenta i država članica. 

Kroz tih godinu dana smo u Parlamentu organizirali neformalnu skupinu, naveo je Škrlec, a Komisija čeka da na plenarnu sjednicu dođe određeni dokument putem kojeg može djelovati.

"Ako se idućeg mjeseca uspijemo izboriti da ta rezolucija dođe na dnevni red Europskog parlamenta, time ćemo zapravo osnažiti Komisiju da može pokrenuti taj proces", istaknuo je.

Sve brojnijoj skupini europarlamentaraca koji se zalažu za ukidanje ljetnog i zimskog vremena pridružio se i hrvatski zastupnik Ivica Tolić (EPP)

27.10.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh