« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PROLJEĆE NIJE UGODNO SVIMA

Proljetne alergije mogu biti veliki neprijatelj zdravlja

Žačepljen nos prisiljava nas da dišemo na usta, a to ima ozbiljne implikacije kad je u pitanju kvaliteta življenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

alergije

,

proljetne alergije

,

disanje na usta

,

začepljen nos

Ne raduju se svi jednako proljeću. Cvjetanje, pelud i ostali prirodni 'materijali' mogli izazvati prave nevolje kod onih koji pate od sezonskih alergija. Jedan od najčešćih problema u tom kontekstu je začepljen nos zbog kojeg se diše na usta. Mnogi zdravstveni djelatnici ne prepoznaju tjelesne, medicinske pa ni društvene probleme koji su povezani s 'prisilnim' disanjem na usta, tvrdi najnovija studija. Stomatolozi, na primjer, tu mogu biti izuzetak. Oni pacijentima preporučaju kontrolu barem svakih šest mjeseci što znači da ljudi češće viđaju zubara nego obiteljskog liječnika. Upravo zato zubar može biti prvi koji će prepoznati simptome disanja na usta. Alergije mogu izazvati opstrukciju gornjih dišnih putova, odnosno disanje na usta. Gotovo da i nema obitelji u kojoj barem jedna član nema ovakvih problema", kaže stomatolog dr. Yosh Jefferson, inače voditelj studije.

Djeca kod koje se ovaj problem ne rješava mogu kasnije patiti od abnormalnog facijalnog i dentalnog razvoja - izduženo, usko lice i usta, gingivitis i pokvareni zubi. Nadalje, loša kvaliteta sna zbog otežanog disanja negativno će se odraziti na školska i akademska postignuća. Jefferson smatra da se djeci često pogrešno dijagnosticira hiperaktivnost i poremećaj pažnje umjesto opisanog problema.

Uz sve to, otežano disanje za posljedicu ima slab unos kisika u krv što izaziva visok krvni tlak, srčane probleme, apneju i ostale zdravstvene probleme. Djeca koja dišu na usta zbog opstrukcije dišnih putova ne spavaju kvalitetno, zbog toga su umorna i loša u školi. Sve to dovodi do frustracije i problema u ponašanju, uvjeren je Jefferson. Ovaj problem se može neutralizirati. Postoje tretmani za njega, ali važno je reagirati što prije. Zubari mogu otkriti simptome disanja na usta kao što su natekle mandule. Operacije i ortodontskim zahvatima s lakoćom se uklanja ovaj problem, a to će omogućiti pacijentima da se poprave u ponašanju, povećat će im energiju, izvedbu u školi ili na fakultetu, a bit će i društveno prihvaćeniji. Rezultati studije objavljeni su časopisu General Dentistry u izdanju iz veljače

11.04.2010. 11:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh