« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Proljeće je vrijeme da počnete trčati

Sasvim je dovoljno da na početku kombinirate polagano trčanje i hodanje, na primjer, pet minuta trčite pa pet minuta hodate

Izađite na svježi zrak
Izađite na svježi zrak (Arhiva)
Više o

proljeće

,

trčanje

Proljeće je godišnje doba koje će nas napokon izvući iz kuća na svježi zrak, a kad ste već vani, mogli biste i početi trčati - tako ćete ostati u kondiciji ili ćete je početi stjecati, a usput možete izgubiti koji kilogram viška i popraviti zdravlje.

Možda će i najteži korak na početku biti prevladati lijenost. Ali zapamtite da se trčanjem nećete baviti profesionalno, nitko vas ne tjera da trčite maraton, a imate i puno vremena da se ''uhodate'' - jednom kad u tome uspijete, u trčanju ćete uživati.

Stručnjaci nekim osobama preporučaju i da prije početka trčanja posjete liječnika - bolje je biti siguran da vam se ništa loše neće dogoditi. Kao prvo, to se odnosi na osobe starije od 30 godina. Zatim na ljude koji su se posljednji put nekim sportom ili tjelovježbom bavili prije 10 ili više godina. Liječnika bi trebali posjetiti i oni koji imaju nekih zdravstvenih problema ili sumnjaju da ih imaju.

Kad napokon počnete trčati, pazite da u početku ne pretjerujete, inače bi trčanje moglo biti vrlo bolno. Sasvim je dovoljno da na početku kombinirate polagano trčanje i hodanje, na primjer, pet minuta trčite pa pet minuta hodate - tempom koji vam odgovara.

Nije dobro ni početi trčati čim izađete iz kuće. Bolje je početi hodanjem i postupno ubrzavati tempo do trčanja. Što više budete trčali, postupno produžavajte vrijeme trčanja i smanjujte vrijeme hodanja - nakon nekog vremena trebali biste moći lako trčati barem pola sata.

Važno je uvijek imati na umu da tempo i vrijeme trčanja uvijek određujete sami. Ne dajte se smesti komentarima drugih koji kažu 'to ne smiješ ovako, moraš onako' - vi ste sami svoj šef.

11.03.2015. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh