« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVČANI PROBLEMI

Projekt EKO-Kaštelanski zaljev stopiran zbog nedostatka sredstava

Jednome od najvećih ekoloških projekata na Sredozemlju za daljnje provođenje nedostaje više stotina milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ekz.hr)
Više o

Split

,

Kaštelanski zaljev

,

EKO-Kaštelanski zaljev

,

ekološki projekt

Provedba projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva od onečišćenja, poznatiji kao EKO-Kaštelanski zaljev, po kojem se izgrađuje sustav pročišćavanja otpadnih voda, usporena je zbog nedostatka novca. Kako bi se osigurao nastavak provođenja projekta bit će potrebno uzeti zajam ili pronaći nove izvore financiranja od više stotina milijuna kuna, a Split je u proračunu za tu namjenu u 2010. predvido samo 7,2 milijuna kuna, izjavio je danas splitski dogradonačelnik Jure Šundov.

On je to rekao nakon sastanka s predstavnicima agencije EKO-Kaštelanski zaljev, zadužene za vođenje poslova izgradnje sustava pročišćavanja otpadnih voda na području Splita, Solina, Kaštela i Trogira.

Šundov je izvijestio kako je do sada na splitskom, kaštelanskom i trogirskom području izgrađeno mehaničko pročišćavavnje vode, čime se sprječava odlazak u more papira, plastike, krpa i drugih stvari, a da štetni sastojci otpadnih voda i dalje odlaze u more i onečišćuju ga.

"Još nismo riješili pitanje kemijsko-biološkog pročišćavanja otpadnih voda, kako se štetni sastojci ne bi odlijevali u more. Za to su potrebne stotine milijuna kuna", kazao je Šundov.

Projektom EKO-Kaštelanski zaljev, koji se ubraja među najveće ekološke projekte na Sredozemlju, planirano je osigurati bilošku raznolikost i poboljšati izgled krajolika, s više od 50 kilometara ponovno čiste obale. Time bi se povećale turističke i ribarske mogućnosti u tome dijelu Dalmacije.

Vlada je 1998. donijela odluku da je projekt EKO-Kaštelanski zaljev od državne važnosti, ali je od tada više puta mijenjan i dopunjavan. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 21:08:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh