« Ekosfera
objavljeno prije 8 dana i 14 sati
SUNCE

Proizvodnja struje iz energije Sunca je najbolja?

Proizvodnja struje iz energije Sunca povećat će opskrbu iz obnovljivih izvora u idućih 10 godina, a zeleni izvori u cjelini činit će 80 posto rasta globalne proizvodnje, procijenila je u utorak Međunarodna agencija za energiju

Bit će ih sve više
Bit će ih sve više (Arhiva)
Više o

solarna energija

,

energija sunca

Prema središnjem scenariju koji odražava već najavljene namjere i ciljeve, obnovljivi izvori energije preteći će do 2025. ugljen kao primarni izvor električne energije, procjenjuje IEA u godišnjem izvješću.

Do 2030. udio solarnih PV sustava i vjetra porast će na 30 posto

Do 2030. udio solarnih fotonaponskih sustava (PV) i vjetra u globalnoj proizvodnji porast će na gotovo 30 posto, s osam posto u 2019., pri čemu će solarni PV kapaciteti godišnje u prosjeku rasti 12 posto.

"Smatram da će Sunčeva energija postati nova kraljica na svjetskim tržištima električne energije", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

"Prema današnjim regulatornim postavkama, na dobrom je putu da nakon 2022. iz godine u godinu niže rekorde u upotrebi", dodao je.

Razvoj tehnologije i mehanizmi potpore smanjuju troškove financiranja velikih solarnih PV projekata, a time posredno i ukupne troškove proizvodnje, objavila je IEA, dodajući da je u većini zemalja solarni PV sada jeftiniji od novih elektrana na ugljen ili plin.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora raste

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora jedini je glavni izvor energije koji je nastavio rasti ove godine, dodala je agencija sa sjedištem u Parizu.

Ambiciozniji scenarij, poput usvajanja ciljeva neto nulte emisije do 2050. godine, mogao bi potaknuti još snažniji rast proizvodnje električne energije iz fotonaponskih ćelija, navodi se u izvješću.

Unatoč povećanju udjela energije sunca i vjetra, IEA predviđa da će emisije ugljika porasti u 2021. godini, nakon pada za 2,4 gigatona (Gt) u 2020. Razinu iz 2019. godine dosegnut će 2027. godine, te porasti do u 2030. na 36 Gt, procjenjuju.

Upozoravaju da u mnogim slučajevima i dalje postoje razlike između dugoročnih ambicija i konkretnih kratkoročnih planova smanjenja emisija.

Integriranje nove energije vjetra i sunca ovisit će o odgovarajućim ulaganjima u sve dijelove sustava, uključujući distribucijske mreže, napominje agencija.

Upravo bi elektroenergetske mreže mogle biti slaba karika u tom procesu zbog nedovoljno visokih prihoda potencijalno povezanih s potražnjom slabijom no što se očekivalo, neplaćanja računa ili narušavanja financija komunalnih poduzeća u gospodarstvima u razvoju, upozorila je IEA.

14.10.2020. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.10.2020. 09:52
    točno prirodno ijeftino
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh