« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZGRED

Programsko vijeće HRT-a poduprlo Gorana Rotima

Iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj novinaru su stigli mailovi u kojima mu se prijeti da će mu zabraniti intervjue s visokim europskim dužnosnicima

(Arhiva)
Više o

Programsko vijeće

,

Stefan Fuele

,

Goran Rotim

,

Delegacija EU

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) poduprlo je danas HTV-ova novinara Gorana Rotima nakon izgreda u tijeku intervjua s europskim povjerenikom za proširenje i europsko susjedstvo Stefanom Fueleom.

Nezadovoljan načinom Rotimova vođenja intervjua, iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj novinaru su, tvrde s HRT-a, stigli "mailovi" u kojima mu se "prijeti" da će mu zabraniti ili onemogućiti sve buduće intervjue s visokim europskim dužnosnicima. Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u o tome je izvijestio javnost, a voditelj Delegacije EU-a Paul Vandoren osobno je pisao Rotimu zbog "izolirana izgreda" te izrazio žaljenje i ispriku zbog "neprimjerene komunikacije''.

Programsko vijeće HRT-a osudilo je medijske napise o nekim članovima vijeća. Član vijeća Ilija Rkman kazao je na sjednici da ga pojedini mediji, ne navodeći koji, blate te da je u takvu ozračju nemoguće raditi. Ustvrdio je da vijeće mora reagirati i da je potrebno uvesti svojevrsno izvanredno stanje.

Podupro ga je vijećnik Siniša Grgić koji je dodao da se pojedini mediji petljaju u njihov posao, a vijećnik Damir Grubiša je dodao da je vijeće sve odluke donijelo bez pritiska politike.

Na višesatnoj sjednici vijeće je razmotrilo i prihvatilo izvješća direktora i glavnih urednika informativnog programa radija i televizije.

U raspravi o prijedlogu programskog usmjerenja za 2010., među ostalim, govorilo se o emisiji "Latinica" koja je u nekoliko navrata trebala početi. No, kako Latin, po riječima privremenog glavnog urednika informativnog programa HTV-a Renata Kunića, emisiju ne želi raditi uživo, a na HTV-u su mišljenja da bi trebao, "Latinica" najvjerojatnije neće ponovno početi.

Govoreći o novom natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a, Grubiša je ustvrdio da ga vijeće ni u drugom pokušaju neće uspjeti izabrati, ali ne zato što nema kvalitetnih kandidata, već zato što je među vijećnicima nastao rascjep.

"Kad naše izvješće dođe u Hrvatski sabor, sigurno će nas pitati zašto nije izabran ravnatelj. Očito je da dobrih kandidata ima, i to i iz same kuće, jer su u završnicu ušla dvojica. Ako opet nikog ne izaberemo, odgovorni ćemo biti mi, ali i oni koji su posložili sustav", kazao je. Dodao je kako se u izvješću mora upozoriti da je potrebno poboljšati sustav izbora. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 17:19:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh