« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
WOW!

Progovorila 3 tisuće godina stara mumija

Tim je stvorio glasnice drevnog svećenika stavljajući njegove mumificirane ostatke u CT kako bi se precizno utvrdila mjerenja njegovih sačuvanih organa govora

Skeniranje... pa onda modulacija
Skeniranje... pa onda modulacija (Screenshot)
Više o

mumija

,

govor

Pomoću posebnog 3D pisača znanstvenici su uspjeli ''uskrsnuti'' čak 3000 godina star glas egipatskog svećenika za vrijeme vladavine faraona Ramzesa XI. (1099. - 1069. pr. Kr.).

Na njegovu je lijesu isklesano ''istina je u glasu'', a prije smrti izrazio je želju da se njegov glas još jednom čuje nakon njegove smrti, tj. u zagrobnom životu.

Tim znanstvenika s Royal Hollowaya, sveučilišta u Londonu, sveučilišta u Yorku i muzeja Leeds uspio je ovu želju pretvoriti u stvarnost tako da je stvorio glasnice drevnog svećenika stavljajući njegove mumificirane ostatke u CT kako bi se precizno utvrdila mjerenja njegovih sačuvanih organa govora. Potom su 3D pisačem ispisali repliku njegovih glasnica, odnosno ''orgulje vokalnog trakta''.

Korištenjem ''orgulja vokalnog trakta'' s umjetnim zvukom koji se uobičajeno koristi u današnjim sustavima za sintezu govora, sintetizirali su zvuk.

28.01.2020. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh