« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KOREKTNIJI ODNOS

Prognanim Hrvatima iz RS otežano ostvarivanje biračkog prava

Zamjenik voditelja Ureda visokog predstavnika u BiH, Chris Bennett, obećao je da će pomoći pri rješavanju problema vezanih uz glasovanje prognanih Hrvata s područja Republike Srpske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Republika Srpska

,

biračko pravo

,

prognani hrvati

Bennet je najavio da će se zauzeti kako bi se pomoglo Hrvatima iz Republike Srpske kojima je na posljednjim izborima u BiH onemogućeno glasovanje poštom, priopćila je u petak Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI).

Potpredsjednik te stranke, koji je i predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović te zastupnik te stranke u skupštini općine Dervente Ilija Zirdum upozorili su zamjenika visokog predstavnika da se za izbore 2010. ponovno onemogućava glasovanje 2040 prognanih Hrvata koji uglavnom žive u Hrvatskoj.

Zirdum je zajedno s načelnikom derventske općine tražio od središnjeg izbornog povjerenstva BiH da službenim putem dostavi podatke o 2040 građana u Derventi kako bi im se izdale potvrde o državljanstvu.

Kako je priopćio HSS-NHI, izborno je povjerenstvo odbilo taj zahtjev ocijenivši ga nezakonitim. Zamjenik visokog predstavnika obećao je svojim autoritetom postići "korektniji i angažiraniji odnos središnjeg izbornog povjerenstva prema prognanoj kategoriji građana", priopćio je HSS-NHI.

Na općinskim izborima 2008. godine, središnje izborno povjerenstvo osporilo je mogućnost glasovanja više od 4000 Hrvata koji trenutačno žive u Hrvatskoj a prognani su s područja Republike Srpske. Središnje izborno povjerenstvo tvrdilo je da ti birači ne posjeduju ispravne potvrde o državljanstvu BiH. (hina/metro-portal)

23.04.2010. 17:52:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh