« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PLODAN SUSRET

HDZ potiče potpisivanje sporazuma o posebnim odnosima Hrvatske i BiH

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor primila je danas izaslanstvo Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu s predsjednikom stranke Sulejmanom Tihićem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

HDZ

,

Jadranka Kosor

,

BiH

,

SDA

,

sporazum o posebnim odnosima

Na sastanku je, uz ostalo, dogovoreno kako će dvije stranke inicirati sklapanje sporazuma o posebnim odnosima između dviju država. Predsjednici dviju stranaka po završetku sastanka naglasili su kako žele osnažiti međusobnu suradnju te da su suglasni u punoj potpori ustavnoj reformi u BiH, koja će osigurati euroatlantsku perspektivu BiH, kao jedinstvene i funkcionalne države triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda.

Tihić je istaknuo da bi sporazum o posebnim odnosima Republika Hrvatska trebala zaključiti s BiH, za razliku od sporazuma koji proizlaze iz Daytonskog sporazuma, po kojem sporazume sa susjednim državama sklapaju pojedini entiteti. "Naše su zemlje upućene jedna na drugu i smatramo da naši odnosi zaslužuju poseban tretman", rekao je Tihić.

Pozdravio je to što će Republika Hrvatska u Preambulu Ustava unijeti bošnjačku nacionalnu manjinu, a premijerki Kosor zahvalio je na potpori ulasku BiH u NATO, posebno na njezinu lobiranju tijekom NATO-va summita u Pragu. Pozdravio je i inicijativu održavanja zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH te izvijestio kako je premijerku Kosor pozvao da u lipnju nazoči obilježavanju obljetnice srebreničke tragedije.

Predsjednica HDZ-a premijerka Kosor izjavila je kako ju posebno raduje činjenica što se današnji susret dogodio upravo na dan kad je i službeno objavljen ulazak BiH u NATO-ov Akcijski plan za članstvo (MAP). "Vjerujemo da će Hrvatska i kao članica EU na poseban način snažiti sve susjede u euroatlantskim integracijama", kazala je.

Čelnici HDZ-a i i SDA dogovorili su novi susret u Sarajevu u lipnju, kada će SDA obilježiti 20 godina postojanja. Tihić nije htio komentirati nedavni govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Sarajevu, dodavši kako SDA "nema primjedbe na izjave koje idu u smjeru garancije suverenitetu BiH". Naglasio je, međutim, kako je Republika Hrvatska pomagala susjednoj državi BiH. "I u vrijeme najgorih odnosa Hrvatske i BiH, stvari u BiH bile bi mnogo gore da nije bilo Hrvatske", rekao je Sulejman Tihić.

Podsjetio je pritom kako je Republika Hrvatska zbrinula mnoge izbjeglice iz BiH, te da su predsjednici dviju država Alija Izetbegović i Franjo Tuđman u srpnju 1995. godine u Splitu potpisali Sporazum o vojnoj suradnji dviju država, koji je omogućio završetak rata u BiH. (hina/metro-portal)

23.04.2010. 19:18:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh