« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
TEŠKO STANJE

Proglašena elementarna nepogoda za Požeško-slavonsku županiju

Najviše je problema u Pleterničkome kraju i Ivanindvorskom naselju gdje je pod vodom 50-ak objekata

(Damir Glibušić/Cropix)
Više o

poplave

,

elementarna nepogoda

,

Požeško-slavonska županija

,

bijele udovice

Zbog teškog stanja u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji uslijed velikih kiša te izlijevanja rijeka i potoka požeško-slavonski župan Marijan Aladrović proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje cijele županije.

"Zbog velikih oborina i izlijevanja vodotoka na području Požeštine stanje je vrlo teško. U proteklih 24 sata pala je 21,5 litara kiše po četvornom metru a kako kiša stalno pada vodostaji rastu. Najviše je problema u Pleterničkome kraju i Ivanindvorskom naselju gdje je pod vodom 50-ak obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Kod Frkljevaca jutros je izmjeren rekordan vodostaj od 529 centimetara. Ako bi vodostaj porastao za daljnjih 30-ak centimetara, situacija bi bila alarmantna jer bi voda ugrozila i grad Pleternicu", rekao je voditelj obrane od poplave Miroslav Tabroski.

Uz Ivandvorsko naselje u pleterničkome su kraju ugrožena i druga naselja Brodski Drenovac, Bučje, Komorica, Koprivnica i Sulkovci gdje je voda ušla u pojedina dvorišta i obiteljske kuće a poplavljene su i veće poljoprivredne površine.

Rekordni vodostaj, preko 320 centimetara, zabilježen je i na Orljavi u Vidovcima te su i za grad Požegu na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Kako je grad Požega branjen visokim nasipima opasnosti od izlijevanja Orljave nema. Manjih problema stvara bujični vodotok Vučjak na području Jagodnjaka.

Vodostaj kod Orljavca iznosi 210 centimetara, a u Sloboštini 275 centimetara zbog čega se ne može prometovati tom cestom.

Izuzetno je teška situacija u Čaglinskome kraju gdje je zbog izlijevanja retencije Londža od Čaglina prema Kneževcu i Zdenkovcu desetak naselja odsječeno.

Zamućenja pitke vode

Prema informaciji iz komunalnog poduzeća "Tekija" zbog većih oborina došlo je do zamućenja izvorišta Veličanke i Stražemanke te se vrši pojačano kloriranja vode.

Najveća zamućanja prisutna su u naseljima sjevernog dijela Požeštine od Velike do Kaptola, Kutjeva, Biškupaca, Tornja i Sloboštine.

Zamućenje vode prisutna su i na lokalnim vodovodima u Naseljima Migalovcima, Čaglin, Darkovac, Sapna, Ljeskovica, Sovski dol, Paka, Djedina Rijeka, Ruševo, Pleternički Brđani i Orljavac. Stanovnicima tih naselja preporučuje se da ne koriste vodu za piće.(hina/metro-portal)

02.06.2010. 11:33:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh