« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
crveni kmeri

Profesor matematike na čelu genocida

U veljači počinje dugoočekivano suđenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Crvene Kmere

,

Phnom Penh

,

ratni zločinci

,

Pol Pot

,

Huna Sen

,

Kaingo Guek Eav

Prvo međunarodno suđenje bivšem vođi Crvenih Kmera počet će 17. veljače u Kambodži, gdje će se Kaingu Gueku Eavu, s nadimkom Douch, suditi za zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine, objavio je sud u ponedjeljak.

Prvo saslušanje na suđenju Douchu određeno je za utorak 17. veljače, dodaje se u priopćenju suda koji pod pokroviteljstvom UN-a više od dvije godine istražuje masovne zločine počinjene u doba komunističkog režima Crvenih Kmera (1975.-1979.).

Optuženik, bivši profesor matematike kojemu je 66 godina, bio je direktor središta za ispitivanje S-21 u Phnom Penhu, gdje je bilo zatočeno više od 12.380 muškaraca, žena i djece prije nego su pogubljeni.

Douch je uhićen 1999., a 2007. je premješten na sud koji sudi bivšim čelnicima Crvenih Kmera.

Sud je utemeljen u srpnju 2006. u Phnom Penhu nakon višegodišnjih mučnih pregovora između Ujedinjenih naroda i kambodžanske vlade Huna Sena, premijera koji je na vlasti više od 23 godine.

To su suđenje obilježila brojna kašnjenja te optužbe za korupciju i zloporabu Senove vlade.

Trenutačno je uz Doucha u krugu suda, u radu kojega sudjeluje međunarodna zajednica, u pritvoru je još četvero osumnjičenika u visokim godinama, pa se mnogi Kambodžanci boje da neće dočekati kraj suđenja.

Pol Pot, prvi čovjek Crvenih Kmera, umro je 1998.

Gotovo dva milijuna ljudi ubijeno je za režima Crvenih Kmera koji su u ime ideologije, koja je spajala maoizam i nacionalizam, širili teror prije tri desetljeća u Kambodži, preseljavajući stanovnike iz gradova na selo, gdje su iscrpljivani prisilnim radom, i likvidirajući sve za koje se sumnjalo da su protivnici režima. (hina/metro-portal)

19.01.2009. 13:12:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh