« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
napokon!

Dugoročno riješen problem opskrbe plinom

Rusija i Ukrajina potpisale desetogodišnji ugovor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

Julija Timošenko

,

potpisan ugovor plin

Vladimir Putin i Julija Timošenko potpisali su desetogodišnji ugovor o distribuciji plina, rješavajući na taj način dugoročno problem opskrbe europskih zemalja koja je od početka godine u prekidu.

Pritisci sa svih strana bili su usmjereni na obje strane, koje su protekla tri tjedna provele u međusobnom optuživanju za prekid distribucije. Nakon što su jutros Naftogaz i Gazprom uspjeli postići dogovor, Julije Timošenko odletjela je u Moskvu potpisati dogovor na najvišoj razini.

Glavni zahtjev s ruske strane je ispunjen, jer će Ukrajina od slijedeće godine početi plaćati europsku tržišnu cijenu za plin potreban Ukrajini, a s druge strane i Rusija će plaćati višu cijenu transporta. Za ovu godinu postignut je dogovor o popustu od 20% s ruske strane uz zadržavanje cijena transporta na razini od prošle godine.

Još uvijek nisu postignuti finalni dogovori o cijenama, no ugovor je ipak potpisan, unatoč pritisku ukrajinskog predsjednika Juščenka koji je inzistirao da se obje cijene potpisuju u paketu.

19.01.2009. 17:11:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh