« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
gotovo?

Počelo povlačenje iz Gaze

Izraelska vojska se povuka s nekih položaja oko Gaze

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

rezolucija UN Izrael Gaza

,

izrael povlačenje gaza

,

prekid vatre gaza

Izraelska vojska se u nedjelju, nakon što je na snagu stupilo primirje, povukla s nekih položaja u i oko grada Gaze i prerasporedila blizu granice s Izraelom, rekli su svjedoci a prenosi agencija France presse.

Tenkovi su se povukli s glavnog položaja u bivšem naselju Netzarim, južno od Gaze, i po prvi pita od 3. siječnja otvorili cestu između juga i sjevera Pojasa Gaze.

Postrojbe su također napustile područje sjeverno od Gaze.Tenkovi su se postavili na sjevernoj i istočnoj granici, na palestinskom teritoriju, precizirali su svjedoci.

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy u nedjelju je od Izraela zatražio da se povuče iz Gaze. Izrael je u subotu proglasio jednostrani prekid vatre koji je stupio na snagu u nedjelju rano ujutro.

"Nema potrebe za ostanak u Gazi. To ne pruža ništa izraelskoj sigurnosti, a ugrožava vlast palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa", rekao je Sarkozy svjetskim čelnicima koji su se u egipatskome odmaralištu Šarm El-Šeiku okupili na razgovorima o uspostavi trajnijega mira u Gazi.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak zajedno sa Sarkozyjem predsjeda tim sastankom. Sarkozy je izrazio potporu palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasa koji je također na sastanku.

"U potpunosti podupiremo palestinskoga predsjednika jer on podupire mir. Nema (za Izrael) budućnosti ne bude li palestinske demokratske države koja podupire mir", rekao je francuski predsjednika.

"Mira neće biti ostane li Izrael u Gazi", dodao je.

Na summitu su, među ostalima, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Silvio Berlusconi, jordanski kralj Abdulah II., španjolski premijer Jose Luis Zapatero te turski predsjednik Abdullah Guel.

18.01.2009. 20:06:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh