« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
RECEPT

Produžite život - stajanjem?!

Redovito vježbanje je do sada proglašavano glavnim receptom za duži život, no pokazalo da je cijela priča bitno jednostavnija

Do mladolikosti i dugog života dolazi se jednostavno?
Do mladolikosti i dugog života dolazi se jednostavno? (Arhiva)
Više o

dug život

,

telomeri

,

savjeti za dug život

,

mladolikost

,

stajanje

Starenje je neumitan proces koji se može usporiti redovitim vježbanjem, zdravom prehranom i gomilom skupih krema, slika je koju najčešće šalju mediji.

No, ako povjerujemo u novu teoriju koja dolazi sa Sveučilišta Stocklhom, sve to ne može nadmašiti najbolji mehanizam za borbu protiv starenja - stajanje.

>> Starenje se može usporiti? >>

Starenje tijela mjerimo duljinom telomera, završetaka kromosoma koji ih štite od oštećenja i zbijanja u grupe. Kratki telomeri povezuju se s bolestima, preuranjenim starenjem i ranom smrću.

No, pokazalo se da stajanje štiti DNK, a da ga previše sjedenja oštećuje, što je pokazala analiza telomera ispitanika u prilično zahtjevnom istraživanju. Svi su bili fizički neaktivni, u kasnim šezdesetim godinama i s velikim izgledima za ranu smrt.

>> Zaustavljanje starenja pozitivnim promjenama u životnim stilovima >>

Polovica sudionika nije vježbala, dok je druga ušla u polugodišnji fitness program, a kod njih je svaki dan mjeren broj koraka koje su napravili i vrijeme koje su proveli sjedeći.

Rezultati su bili jasni - bez obzira na činjenicu da su oni koji su vježbali bili zdraviji, najvažniji učinak došao je od stajanja - što su kraće sjedili, telomeri su bili duži. 

>> Kako usporiti starenje i izgledati mlađe >>

Što reći - na nožice lagane!

11.09.2014. 16:02:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh