« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
PROSJEČNO 12 GODINA

Produljen život njemačkim nuklearkama

Ukupno 17 aktivnih nuklearnih elektrana u Njemačkoj imat će različit tretman, neke će dobiti 8, druge 14 godina

Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana (Shutterstock)
Više o

Njemačka

,

nuklearne elektrane

,

nuklearke

,

Njemačka nuklearne elektrane

Njemačka vlada odlučila je produljiti život nuklearnim elektranama u zemlji za prosječno dvanaest godina, objavio je ministar za okoliš Norbert Roettgen u noći na ponedjeljak. Dogovor partnera koalicije desnog centra kancelarke Angele Merkel postignut je nakon maratonske sjednice o toj temi koja je trajala gotovo 12 sati, te nakon višemjesečnih natezanja političara i industrijskih čelnika.

Po dogovoru, 17 aktivnih nuklearnih elektrana u Njemačkoj imat će različit tretman: one najstarije, njih sedam, dobit će osam dodatnih godina, a ostalih deset, izgrađenih nakon 1980., dodatnih 14 godina.

Koalicija socijaldemokrata i zelenih (1998.-2005.) planirala je postupno zatvaranje svih njemačkih nuklearki do 2021., ali sadašnja vlada kancelarke Merkel najavila je već u svom izbornom programu da će razmisliti o produljenju tog roka kako bi se omogućila zamjena nuklearne energije obnovljivom.

Vladin prijedlog mogu srušiti parlament i Bruxelles

Dogovor još mora potvrditi parlament, a prepreku bi mogao predstavljati i Bruxelles koji ima ovlasti sankcionirati svaku odluku koja bi povećavala proizvodnju nuklearnog otpada. Na sastanku je dogovoreno i uvođenje godišnjeg poreza na nuklearno gorivo, a od industrije se očekuje i da pridonese razvoju obnovljive energije.

Ispred vladine zgrade u kojoj je održan sastanak okupile su se stotine ljudi prosvjedujući zbog produljenja rada nuklearnih elektrana. Glavne oporbene stranke, kao i udruge za zaštitu okoliša, odmah su kritizirale dogovor. Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je većina Nijemaca protiv nuklearnih elektrana.(hina/metro-portal)

06.09.2010. 07:11:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh