« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POŽELJNA ROBA

Prodano dvostruko više iPada neko što se očekivalo

Proizvod je pokušaj Applea da "tablet" računala pretvori u popularne potrošačke naprave

(Getty Images)
Više o

Apple

,

Apple rast

,

iPad

Kompanija Apple vjerojatno je prodala dvostruko više iPada u prvom vikendu nego što su predviđali neki analitičari, što je rani znak da bi čelnik tvrtke Steve Jobs mogao uspjeti u obnovi potražnje za tzv. "tablet" računalima, izvješćuje Bloomberg.

Početna prodaja iPada mogla bi doseći 700,000 komada, rekao je Gene Munster iz analitičke tvrtke Piper Jaffray & Co iz Minneapolisa. On je ranije predviđao prodaju 200,000 do 300,000 komada, dok je analitičar Toni Sacconaghi iz tvrtke Sanford C. Bernstein & Co., predviđao 300,000 do 400,000.

Prodaja iPada krenula je 3. travnja, privlačeći gomile kupaca u trgovine diljem SAD-a, što je podsjećalo na groznicu koja ja vladala 2007. kada se pojavio iPhone.

Jobs se prvoga dana prodaje pojavio u trgovine Applea u njegovom rodnom Palo Altu, u Kaliforniji, pričajući s kupcima. Šef prodaje Applea, Ron Johnson, bio je u trgovini tvrtke na Petoj aveniji u New Yorku.

Redovi u pet trgovina koje je nadzirala tvrtka Piper Jaffray bili su dulji od očekivanih, no Apple je imao iPad na raspolaganju i krajem dana, što govori da je tvrtka proizvela dovoljno tih računala kako bi odgovorila početnoj potražnji, kazao je Munster.

"Prodaja se održala relativno stabilnom tijekom dana. Ja imam velika očekivanja", rekao je Munster, koji je sebi kupio model od 16 gigabajta, po cijeni od 499 dolara.

Proizvod je nadgradnja na uspjehe Appleova iPhonea i iPoda, a trebao bi zauzeti mjesto između "smartphonea" i laptop računala. Apple se kladi kako će dizajn novog proizvoda biti dovoljno primamljiv da bi kupci bili spremni platiti više nego za jeftinija laptop računala. Početna cijena osnovnog modela iPada je 499 dolara (2700 kuna).

Apple bi mogao prodati oko pet milijuna iPoda u prvih 12 mjeseci, u usporedbi sa 6.1 mililijuna iPhona prodanih u prvoj godini, prema analitičaru Sacconaghiju. Tvrtka za istraživanje tržišta ISuppli Corp. smatra da bi puna godišnja prodaja globalno mogla doseći 7.1 milijuna komada.

Apple nije objavio podatke o prodaji prvoga vikenda, a njegova glasnogovornica Natalie Kerris odbila je komentirati procjene tržišnih analitičara. Proizvod je zasad u prodaji samo u SAD-u, a uskoro se očekuje u još devet zemalja. (hina/metro-portal)

05.04.2010. 10:49:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh