« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PANGALOS:

Njemačka je prema Grčkoj zauzela 'moralni i rasni pristup'

Zamjenik grčkoga premijera Theodoros Pangalos uvrijeđen je njemačkom škrtošću kad je u pitanju financijska pomoć Grčkoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

Grčka

,

financijska pomoć

,

Theodoros Pangalos

Oštro stajalište Nijemaca u pogledu financijske pomoći Grčkoj, temelji se na "moralnom, rasnom pristupu" te na predrasudama da Grci ne rade dovoljno, izjavio je za portugalski list Jornal de Negocios zamjenik grčkoga premijera Theodoros Pangalos.

Pangalos, koji je početkom godine optužio Nijemce da nisu na odgovarajući način obeštetili Grčku za štetu nanesenu toj zemlji tijekom okupacije u Drugome svjetskom ratu, za portugalski je list također izjavio kako su njemački čelnici previše fokusirani na dojam koji ostavljaju na domaće birače u trenutku kada EU treba solidarnost.

Istraživanja javnog mišljenja pokazala su da su Nijemci u velikoj većini protiv financijske pomoći za Grke, a kancelarka Angela Merkel na prošlomjesečnom je summitu u Bruxellesu izjavila kako su teški uvjeti postavljeni za takvu pomoć. "Neke zemlje, poput Njemačke, zauzele su moralni pristup kada je riječ o našem problemu. Grci imaju probleme. Zašto? Jer ne rade dovoljno. Zašto? Jer uživaju u dobroj klimi, glazbi i piju te nisu ozbiljni poput Nijemaca. Taj je pristup smiješan. Riječ je o moralnom, rasnom pristupu koji ne odgovara realnosti", kazao je za portugalski list Pangalos.

Njemačka vlada nije komentirala njegov intervju. Ranije je odbacila Pangalosove komentare o ratnoj odšteti rekavši kako je ona plaćena kao i milijarde eura pomoći. Čelnici EU-a su 25. ožujka postigli dogovor o pomoći Grčkoj prema kojem će ona biti osigurana samo ukoliko Grčka ne bude u stanju pristupiti financijskim tržištima. (hina/metro-portal)

05.04.2010. 19:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh